Antoryum Hukuk

Terörle Mücadele Kanunu – Terör Suçları

Terörle Mücadele Kanunu, terör tanımını yapmakla birlikte hangi suçların ‘terör suçu’ kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini ve bu suçlara, terör suçu kapsamında kalmalarından dolayı hangi miktarda cezalarının arttırılması gerektiğini düzenlemiş bulunmaktadır.

Terör suçları ancak, bir terör örgütünün terör faaliyetlerinin icrası amacı ile işlenebilir. Bu bakımdan öncelikle ‘terör’ tanımı yapmak gerekmektedir. Terörle Mücadele Kanunu’muzun birinci maddesi terör tanımını açık bir şekilde yapmıştır.

Terör tanımı – Madde 1:

(1) Terör; cebir ve şiddet kullanarak; baskı, korkutma, yıldırma, sindirme veya tehdit yöntemlerinden biriyle, Anayasada belirtilen Cumhuriyetin niteliklerini, siyasî, hukukî, sosyal, laik, ekonomik düzeni değiştirmek, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmak, Türk Devletinin ve Cumhuriyetin varlığını tehlikeye düşürmek, Devlet otoritesini zaafa uğratmak veya yıkmak veya ele geçirmek, temel hak ve hürriyetleri yok etmek, Devletin iç ve dış güvenliğini, kamu düzenini veya genel sağlığı bozmak amacıyla bir örgüte mensup kişi veya kişiler tarafından girişilecek her türlü suç teşkil eden eylemlerdir.

Tanımdan da görüldüğü gibi, cebir ve şiddet kullanarak; baskı, korkutma, yıldırma, sindirme veya tehdit yöntemlerinden biriyle, Anayasada belirtilen Cumhuriyetin niteliklerini, siyasî, hukukî, sosyal, laik, ekonomik düzeni değiştirmek, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmak, Türk Devletinin ve Cumhuriyetin varlığını tehlikeye düşürmek, Devlet otoritesini zaafa uğratmak veya yıkmak veya ele geçirmek, temel hak ve hürriyetleri yok etmek, Devletin iç ve dış güvenliğini, kamu düzenini veya genel sağlığı bozmak amacıyla bir örgüte mensup kişi veya kişiler tarafından girişilecek her türlü suç teşkil eden eylemler terör faaliyetidir.

Türk Devletinin ve Cumhuriyetin varlığını tehlikeye düşürmek, Devlet otoritesini zaafa uğratmak veya yıkmak veya ele geçirmek maksadıyla terör faaliyeti yürüten örgütlerin mensubu olup da, bu amaçlar doğrultusunda diğerleri ile beraber veya tek başına suç işleyen veya amaçlanan suçu işlemese dahi örgütlerin mensubu olan kişi terör suçlusudur.

Terör suçlularının, bir terörist örgütün amacını gerçekleştirmek için bulundukları faaliyetler sonucunda işledikleri suçlar ise ‘terör suçudur.’ Terör suçlarını ise ‘mutlak terör suçları’ ve ‘nispi terör suçları’  olmak üzere iki gruba ayrılır.

  • Mutlak Terör Suçları: Bu suçlar hangi amaç ile veya hangi saik ile işlenirlerse işlensinler, terör suçu olma vasıflarını hiçbir zaman kaybetmezler. Kısacası, bu suçların adi suç olma nitelikleri yoktur ve terör amacı ile işlenip işlenmediğine bakılmaksızın her daim terör suçu olarak kabul edilirler. Terörle Mücadele Kanunu’nun 3. maddesinde yazılı suçlar mutlak terör suçlarıdır.

Terör suçları – Madde 3:

(1) 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 302, 307, 309, 311, 312, 313, 314, 315 ve 320 nci maddeleri ile 310 uncu maddesinin birinci fıkrasında yazılı suçlar, terör suçlarıdır. Buna göre;

  1. Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak
  2. Askerî tesisleri tahrip ve düşman askerî hareketleri yararına anlaşma
  3. Anayasayı ihlal
  4. Yasama organına karşı suç
  5. Hükûmete karşı suç
  6. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetine karşı silâhlı isyan
  7. Silâhlı örgüt
  8. Silâh sağlama
  9. Yabancı hizmetine asker yazma, yazılma

suçları, mutlak terör suçlarıdır.

  • Mutlak Terör Suçları: Nispi terör suçları kural olarak terör suçu değil, adi suç niteliğindedir. Bu suçlar, terör dışında herhangi bir saikle ya da saik olmaksızın işlendiklerinde adi suç olma özelliklerini korumaktadır. Ancak, Terörle Mücadele Kanunu’nun birinci maddesinde yazılı terör amaçlarını gerçekleştirmek için bir terör örgütü faaliyeti kapsamında terör suçluları tarafından işlenmesi halinde, suç terör suçu olma niteliğini kazanır. Hangi suçların nispi terör suçu olduğu Terörle Mücadele Kanunu’muzun 4. maddesinde sınırlı sayıda belirtilmiştir.

Terör amacı ile işlenen suçlar – Madde 4:

Aşağıdaki suçlar 1 inci maddede belirtilen amaçlar doğrultusunda suç işlemek üzere kurulmuş bir terör örgütünün faaliyeti çerçevesinde işlendiği takdirde, terör suçu sayılır:

            a) Türk Ceza Kanunu’nun 79, 80, 81, 82, 84, 86, 87, 96, 106, 107, 108, 109, 112, 113, 114, 115, 116, 117, 118, 142, 148, 149, 151, 152, 170, 172, 173, 174, 185, 188, 199, 200, 202, 204, 210, 213, 214, 215, 223, 224, 243, 244, 265, 294, 300, 316, 317, 318 ve 319 uncu maddeleri ile 310 uncu maddesinin ikinci fıkrasında yer alan suçlar.

 b) 10/7/1953 tarihli ve 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunda tanımlanan suçlar.

 c) 31/8/1956 tarihli ve 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 110 uncu maddesinin dördüncü ve beşinci fıkralarında tanımlanan kasten orman yakma suçları.

ç) 10/7/2003 tarihli ve 4926 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununda tanımlanan ve hapis cezasını gerektiren suçlar.

d) Anayasanın 120 nci maddesi gereğince olağanüstü hal ilan edilen bölgelerde, olağanüstü halin ilanına neden olan olaylara ilişkin suçlar.

e) 21/7/1983 tarihli ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun 68 inci maddesinde tanımlanan suç.

Terörle Mücadele Kanunu’nun 5. maddesi; bir suçun, terör örgütü faaliyeti kapsamında işlenmesi sonucunda oluşacak ‘terör suçlarına’ verilecek cezanın arttırılması gerektiğini öngörmektedir.  

Cezaların artırılması – Madde 5:

(1) 3 ve 4 üncü maddelerde yazılı suçları işleyenler hakkında ilgili kanunlara göre tayin edilecek hapis cezaları veya adlî para cezaları yarı oranında artırılarak hükmolunur. Bu suretle tayin olunacak cezalarda, gerek o fiil için, gerek her nevi ceza için muayyen olan cezanın yukarı sınırı aşılabilir. Ancak, müebbet hapis cezası yerine, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükmolunur. Suçun, örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmiş olması dolayısıyla ilgili maddesinde cezasının artırılması öngörülmüşse; sadece bu madde hükmüne göre cezada artırım yapılır. Ancak, yapılacak artırım, cezanın üçte ikisinden az olamaz.

 Bu madde hükümleri çocuklar hakkında uygulanmaz.

Cezanın arttırılması sonucu elde edilen ceza miktarı, işlenen terör suçunun düzenlendiği kanun maddesinde ön görülen üst sınır aşabilir. Suçun, örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmiş olması dolayısıyla ilgili suçun maddesinde cezasının artırılması öngörülmüşse; sadece bu madde hükmüne göre cezada artırım yapılır. Ancak, yapılacak artırım, cezanın üçte ikisinden az olamaz.

Antoryum
Hukuk
Ceza hukuku konusunda uzman ve tecrübeli avukatlarımızla her zaman adaletin yanındayız.
top
Bize Ulaşın
WhatsApp
WHAT WE'RE THINKING
Insights
Valuable insights that empower your decision-making,
Case Studies
Inspiring examples of financial tailored solutions.
Media Mentions
Recognizing our expertise and client success.
Stay ahead in a rapidly changing world

Our monthly insights for strategic business perspectives.

FINANCIAL
Investment planning
Tailored investment strategies to help clients grow their wealth.
Retirement planning
Comprehensive plans designed to secure a comfortable future.
Education planning
Guidance on saving and investing for educational expenses.
WEALTH
Portfolio management
Active management to optimize returns while managing risk.
Asset allocation
Maximize growth potential via asset diversification.
Risk management
Managing financial risks with insurance and other measures.
TAX
Tax planning
Optimize tax through services like deductions and strategies.
Estate planning
Effective estate planning for taxes and wealth transfer.
Wealth preservation
Preserve wealth for future while reducing taxes.
FEATURED
Adapting to
the digital era
Ara