- GENEL AÇIKLAMALAR ve KORUNAN HUKUKSAL YARAR:
Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyanda bulunma suçu ve cezası, Türk Ceza Kanunu’muzun topluma karşı suçlar kenar başlıklı üçüncü kısmın; ‘Kamu Güvenine Karşı Suçlar’ kenar başlıklı dördüncü bölümünde ‘Parada Sahtecilik, Kıymetli Damgada Sahtecilik, Mühürde Sahtecilik, Resmi Belgede Sahtecilik, Özel Belgede Sahtecilik, Açığa İmzanın Kötüye Kullanılması’ suçları ile birlikte düzenlenmiştir. Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyanda bulunma suçu yapısı itibari ile icrai faaliyetlerle işlenebilmektedir. Bir suçun ihmali davranışlarla da işlenebilmesi için kanunda açık ve seçik olarak bu hususta bir düzenleme olması gerekmektedir. Kanun koyucu resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyanda bulunma suçu bakımından böyle bir düzenleme yoluna gitmemiştir.
Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyanda bulunma suçunun cezası üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezasıdır.

- SUÇUN MADDİ UNSURLARI (Fail, Mağdur, Fiil, Netice, Nedensellik Bağı)
- Fail ve Mağdur:
Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyanda bulunma suçunun faili herkes olabilir.
Eğer gerçeğe aykırı beyanda bulunan kişi hukuka aykırı olarak başlatılmış bir soruşturma kapsamında ve tanık dinlemeye yetkili kişi veya kurul önünde tanıklık yapmışsa bu halde resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyanda bulunma suçundan değil; ‘yalan tanıklık suçundan’ cezalandırılması gerekmektedir. Ayrıca eğer bir kamu görevlisi, düzenlemeye yetkili olduğu bir belgeyi gerçeğe aykırı olarak düzenlerse, resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyanda bulunma suçu değil; resmi belgede sahtecilik suçu oluşacaktır.

- Fiil, Netice, Nedensellik Bağı:
Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan – Madde 206:
(1) Bir resmi belgeyi düzenlemek yetkisine sahip olan kamu görevlisine yalan beyanda bulunan kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyanda bulunma suçu, resmi belgeyi düzenlemekle görevli kamu görevlisine gerçeğe aykırı beyanda bulunulması ile oluşur.
Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyanda bulunma suçu için resmi belge düzenlemeye yetkili kamu görevlisinin bulunması ve de en geç kamu görevlisince belgenin düzenlendiği ana kadar bulunulacak yalan beyan gereklidir.
Resmi belgenin düzenlenmesinde bulunulacak beyan, yazılı veya sözlü olabilir. Failin en başta doğru beyanda bulunması ancak sonradan beyanın gerçeğe aykırı hale gelmesi halinde resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyanda bulunma suçu oluşmayacaktır.
Kamu görevlisinin, herhangi bir belge düzenlemeksizin sorduğu sorulara verilecek gerçeğe aykırı türden beyanların varlığı halinde resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyanda bulunma suçu oluşmayacaktır. Zira bu suç ancak resmi bir belgenin düzenlenmesi anında işlenmesi gerekmektedir.
Belgeyi düzenleyen kamu görevlisi, fail tarafından sunulan beyanın gerçeğe uygunluğunu araştırma yükümlülüğü altında ise resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyanda bulunma suçu oluşmayacaktır. Bir başka ifade ile beyanın doğruluğu kamu görevlisince araştırma yükümlülüğü altındaysa ve bu araştırma sonucunda bildirimin gerçeğe uygun olmadığı belirlenirse kişinin beyanına itibar edilmeyeceğinden ve kişinin beyanını içere belge, ispat aracı olarak kullanılamayacağından resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyanda bulunma suçu oluşmayacaktır.

- SUÇUN MANEVİ UNSURLARI (Kast, Olası Kast, Bilinçli Taksir, Taksir)
- Kast, Olası Kast, Bilinçli Taksir, Taksir:
Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyanda bulunma suçu genel kast ile işlenebilen bir suç tipidir. Fail, sunmuş olduğu beyanın gerçek dışı olduğunu ve de bu beyanı kamu görevlisine yaptığını bilmelidir.
SUÇUN ÖZELLİK ARZ EDEN DİĞER HUSUSLARI (Teşebbüs, İçtima, İştirak)
- Hukuka Uygunluk Sebepleri, Teşebbüs, İçtima, İştirak:
Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyanda bulunma suçu, failin yalan beyanlarını yazılı veya sözlü olarak kamu görevlisine sunması ile tamamlanır. Suçun tamamlanması için kamu görevlisinin yalan beyanları resmi belgeye geçirmesi beklenmez.
Failin yalan beyanlarını bildiği halde belgeyi düzenleyen kamu görevlisi, yalan beyanda bulunma suçuna iştirak etmiş olur. Ancak bu konuda fikir birlikteliği yoktur. Zira resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyanda bulunma suçuna iştirakin mümkün olmadığı ve dolayısıyla failin ve kamu görevlisinin TCK 204. Madde, 2. Fıkra’ da düzenlenen resmi belgede fikri sahtecilik suçunun oluştuğu görüşünü paylaşanlar da vardır.

- RESMİ BELGENİN DÜZENLENMESİNDE YALAN BEYANDA BULUNMA SUÇU İLE İLGİLİ YARGITAY KARARLARI
- Y21.CD, 2.2.2016, E.2015/5706, K. 2016/703
- Resmi Belgenin Düzenlenmesinde Yalan Beyanda Bulunma Suçu
- TCK 206. Madde
“Somut olayda ise; sanığın Nüfus Müdürlüğüne ikametgah adresi olarak bildirdiği yerdeki evi kiralamış olduğunun dosya kapsamından anlaşılmış olması karşısında, gerçek dışı beyan söz konusu olmayacağı gibi, evin olay tarihi itibariyle boş olmasının da beyanın gerçekliğini etkilemeyeceği cihetle, sanık hakkında herhangi bir suçu oluşturmayan eylemi nedeniyle beraate hükmedilmesi gerekirken, yazılı şekilde unsurları oluşmayan resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan suçundan mahkumiyet hükmü kurulmuş olması”, (Y21.CD, 2.2.2016, E.2015/5706, K. 2016/703)
- Y11.CD, 13.1.2016, E. 2014/16045, K. 2016/396
- Resmi Belgenin Düzenlenmesinde Yalan Beyanda Bulunma Suçu
- TCK 206. Madde
“Suç tarihinde sanığın kendisini Suriye’den göç eden Ö. E. A. olarak tanıtıp Gaziantep Tıp Fakültesi’nin resmi kayıtlarında bu isimle işlem yaptırmak sureti ile resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan suçunu işlediği iddiasıyla açılan kamu davasında; suç tarihi itibariyle hastane yetkililerinin Suriyeli sığınmacıların beyan ettikleri isimdeki kişi olup olmadığını denetleme görevinin bulunup bulunmadığı, kamplarda veya emniyette kayıt olma şartının aranıp aranmadığı araştırılarak, sonucuna göre karar verilmesi gerekirken eksik inceleme sonucu yazılı şekilde hüküm kurulması”, (Y11.CD, 13.1.2016, E. 2014/16045, K. 2016/396)
- Y21.CD, 24.2.2016, E. 2015/10931, K.2016/1621
- Resmi Belgenin Düzenlenmesinde Yalan Beyanda Bulunma Suçu
- TCK 206. Madde
“SSÇ …’ın, hakkında kurulan hükmün açıklanmasının geri bırakılan diğer SSÇ…’in Cumhuriyet savcısından aldığı ziyaretçi izin belgesi ile kendisini … olarak tanıtıp üzerinde İlayda’nın fotoğrafının bulunduğu ve bu isme göre düzenlenmiş öğrenci kimlik kartını kullanarak cezaevinde yatmakta olan arkadaşını ziyaret etmekten ibaret eyleminde, cezaevine ziyarete gelen kişilerin ibraz ettiği belgedeki kişi olup olmadığını denetleme görevinin cezaevi yetkililerinin görevi olduğu, ziyaretçi izin belgesi ve üzerinde kendi fotoğrafını taşımayan öğrenci kimlik belgesini kullanan SSÇ …’nin bu kişi olup olmadığının basit bir araştırma ile tespit edilebileceği, bu suretle yüklenen suçun unsurları itibariyle oluşmadığı gözetilmeden yazılı şekilde mahkumiyet kararı verilmesi”, (Y21.CD, 24.2.2016, E. 2015/10931, K.2016/1621)
- Y4.CD, 27.9.2012, E.2011/16353,K.2012/18822
- Resmi Belgenin Düzenlenmesinde Yalan Beyanda Bulunma Suçu
- TCK 206. Madde
“Sanığın işlediği suç nedeniyle hakkında soruşturma ve kovuşturma yapmasını engellemek amacıyla, Yasin K. adına düzenlenmiş nüfus cüzdanını jandarma görevlilerine verildiğinin ileri sürülmesi karşısında, Yasin K.’nun gerçek kişi olup olmadığı araştırılarak; gerçek kişi olmasında TCK’nın 268. maddesi yollamasıyla 267/1.maddesine uyan iftira, hayali kişi olması halinde ise aynı Kanunun 206/1. maddesinde öngörülen yalan beyanda bulunma suçunun oluşacağı gözetilmeden, eksik kovuşturma ile yazılı biçimde hüküm kurulması yasaya aykırıdır.”, (Y4.CD, 27.9.2012, E.2011/16353,K.2012/18822)
- Y11.CD,11.10.2018, E.2016/12074, K.2018/7896
“Somut olayda; sanığın 1.02.2011 tarihinde 0.65 promil alkollü olarak araç kullanması sebebiyle trafik polislerince durdurulan ve görevlilere … adına düzenlenmiş sahte sürücü belgesini ibraz ederek, 11.02.2011 tarihli trafik idari para cezası karar tutanağı ve sürücü belgesi geri alma tutanağının müşteki adına düzenlenmesine sebep olmaktan ibaret eylemlerinin, zincirleme şekilde 5237 Sayılı TCK’nin 206. maddesinde düzenlenen “resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan” suçunu oluşturduğu gözetilmeden, suç vasfının tayininde yanılgıya düşülerek yazılı şekilde hüküm kurulması”, (Y11.CD,11.10.2018, E.2016/12074, K.2018/7896)

- İLETİŞİMİNİZ HALİNDE ANTORYUM HUKUK BÜROSU ve CEZA AVUKATI ÇALIŞANLARI OLARAK CEZA DOSYALARINIZDA; SORUŞTURMA AŞAMASINDAN MAHKEME SÜRECİNE KADAR HER AŞAMADA SİZİ TEMSİL ETMEYE VE HUKUKİ DESTEK ve DANIŞMANLIK HİZMETİ SUNMAYA HAZIRIZ. ANTORYUM HUKUK BÜROSU OLARAK AVUKAT-MÜVEKKİL ARASINDA KURULAN VEKALET İLİŞKİSİNİ ÖNEMSİYOR, VEKİLLE DUYULAN GÜVENİN GEREĞİNİ YERİNE GETİRMEK İSTİYORUZ.
- DETAYLI BİLGİ İÇİN İLETİŞİM:☎️ 0534-419-19-91