Antoryum Hukuk

BİLİŞİM SİSTEMİNİ ENGELLEME, BOZMA, VERİLERİ YOK ETME veya DEĞİŞTİRME SUÇU ve CEZASI (TCK 244. Madde)

  1. BİLİŞİM SUÇLARINA DAİR GENEL AÇIKLAMALAR ve KORUNAN HUKUKSAL YARAR:

Bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme suçu ve cezası, Türk Ceza Kanunu’nun “topluma karşı suçların” düzenlendiği üçüncü kısmının “bilişim alanında suçlar” kenar başlıklı onuncu bölümünde “Bilişim Sistemine Girme veya Orada Kalma, Banka ve Kredi Kartlarının Kötüye Kullanılması” suçları ile birlikte düzenlenmiş bulunmaktadır. Bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme suçu icrai hareketler kapsamında işlenen bir suç tipidir. Türk Ceza Kanunumuz kapsamında bir suç tipinin ihmali olarak işlenmesi halinde cezalandırılabilmesi için madde hükmünde açık ve seçik bir şekilde bu husus belirtilmelidir. Böyle bir husus bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme suçu bakımından düzenlenmediği için bu suç ihmali davranışlarla işlenemez.

Bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme suçunun cezası nedir? Bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme suçu, bir bilişim sisteminin işleyişinin engellenmesi veya bozulması hareketiyle işlenmesi halinde bir yıldan beş yıla kadar hapis cezasıdır. Bir bilişim sistemindeki verileri bozma, yok etme, değiştirme veya erişilmez kılma, sisteme veri yerleştirme, var olan verileri başka bir yere gönderme halinde ise faile verilecek ceza altı aydan üç yıla kadar hapis cezasıdır. Bu fiillerin bir banka veya kredi kurumuna ya da bir kamu kurum veya kuruluşuna ait bilişim sistemi üzerinde işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.

Bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme suçu, mala zarar verme suçunun dijital boyuttaki işlevini icra ettiğinden dolayı koruduğu hukuksal yararın da mülkiyet olduğu söylenebilir.

  • SUÇUN MADDİ UNSURLARI (Fail, Mağdur, Fiil, Netice, Nedensellik Bağı)  
  • Fail ve Mağdur:  

Bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme suçunun faili herhangi bir kişi olabilir. Bu bakımdan özgü faillik niteliği aranmış değildir.

İşleyişi engellenen veya bozulan bilişim sisteminin veya bozulan, yok edilen, değiştirilen veya erişilmez kılınan verinin sahibi bu suçun mağdurudur.

  • Fiil, Netice, Nedensellik Bağı:

Sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme – Madde 244:

(1) Bir bilişim sisteminin işleyişini engelleyen veya bozan kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Bir bilişim sistemindeki verileri bozan, yok eden, değiştiren veya erişilmez kılan, sisteme veri yerleştiren, var olan verileri başka bir yere gönderen kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(3) Bu fiillerin bir banka veya kredi kurumuna ya da bir kamu kurum veya kuruluşuna ait bilişim sistemi üzerinde işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.

(4) Yukarıdaki fıkralarda tanımlanan fiillerin işlenmesi suretiyle kişinin kendisinin veya başkasının yararına haksız bir çıkar sağlamasının başka bir suç oluşturmaması halinde, iki yıldan altı yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.

Bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme suçu nedir? Bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme suçu, bir bilişim sisteminin işleyişinin engellenmesi, bozulması veya bilişimin sistemi içerisindeki verilerin bozulması, yok edilmesi, değiştirilmesi veya erişilmez kılınması ile oluşur.

  • Bilişim Sisteminin İşleyişini Engelleme veya Bozma (TCK 244. Madde/1. Fıkra):

Bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme suçunun birinci fıkrasını oluşturan suç ‘engelleme’ veya ‘bozma’ seçimlik hareketleri ile işlenebilmektedir.

‘Bilişim sisteminin işleyişinin bozulması’ deyiminden, bilişim sisteminin veri işleme görevini yerine getirilemeyecek duruma sokulması anlaşılmalıdır.

‘Bilişim sisteminin engellenmesi’ deyiminden, bilişim sisteminin veri işleme faaliyeti yapmasının önlenmesi anlaşılmalıdır.

Siber saldırılar olarak da bilinen ulusal veya uluslararası internet ağının bütün halinde kullanılmasının engellenmesi hali, bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme suçunun konusunu oluşturmaktadır.

  • Verileri Bozma, Yok Etme, Erişilmez Kılma, Veri Yerleştirme, Verileri Başka Yere Gönderme (TCK 244. Madde/ 2. Fıkra):

Bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme suçunun ikinci fıkrası; verilerin fonksiyonlarını yerine getiremez hale getirilmesi, verilerin silinmesi, verilerin başka bir formata kavuşturulması, verilere erişme imkanının ortadan kaldırılması, daha evvel sistemde bulunmayan verilerin sisteme kaydedilmesi veya sistemde kayıtlı olan verilerin başka bir yere gönderilmesi halinde oluşur.

Uygulamada en çok rastlanılan şekli ile, bir kişinin sosyal medya şifresinin değiştirilerek, kendi hesabına erişiminin engellenmesi halinde fail, bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme suçunun ikinci fıkrasından cezalandırılacaktır.

  • Bilişim Sistemini Engelleme, Bozma, Verileri Yok Etme veya Değiştirme Suçunun Nitelikli Halleri:
  • TCK 244. Madde/ 3. Fıkra:

Bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme suçu, banka veya kredi kurumuna ya da bir kamu kurum ve kuruluşu üzerinde işlenmesi halinde faile verilecek ceza yarı oranında ağırlaştırılacaktır.

  • SUÇUN MANEVİ UNSURLARI (Kast, Olası Kast, Bilinçli Taksir, Taksir)  
  • Kast, Olası Kast, Bilinçli Taksir, Taksir:

Bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme suçu ancak kasten işlenebilen bir suç tipidir. Failin kastı, bir bilişim sistemini engellemeye veya bozmaya veya bilişim sistemi verilerini bozmaya, yok etmeye, erişilmez kılmaya, veri yerleştirmeye ya da başka bir yere göndermeye yönelik olmalıdır. Bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme suçu olası kast ile de işlenebilir.

SUÇUN ÖZELLİK ARZ EDEN DİĞER HUSUSLARI (Teşebbüs, İçtima, İştirak)

  • Hukuka Uygunluk Sebepleri, Teşebbüs, İçtima, İştirak:  

Bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme suçunu, kişinin rızası hukuka uygun hale getirmekte böylece faile ceza verilmemektedir.

TCK 244. Madde/ 4. Fıkra; failin, işlediği suçtan kaynaklı olarak bir yarar sağlaması halinde, ceza kanunumuzda başkaca bir suçu oluşturmaması halinde iki yıldan altı yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılacağını düzenleyen yardımcı bir norm statüsündedir.

Bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme suçuna gerek azmettiren gerekse de yardım eden sıfatıyla iştirak etmek mümkündür.

BİLİŞİM SİSTEMİNİ ENGELLEME, BOZMA, VERİLERİ YOK ETME veya DEĞİŞTİRME SUÇU İLE İLGİLİ YARGITAY KARARLARI

  • (Yargıtay 8. Ceza Dairesi – Karar : 2017/1652)
  • Bilişim Sistemini Engelleme, Bozma, Verileri Yok Etme veya Değiştirme Suçu
  • TCK 244. Madde

Şikayetçinin rızası olmadan e-mail ve Facebook hesabına girip şifrelerini değiştirmek suretiyle bilişim sistemine girmesini engellediğinden bahisle açılan davada; sanığın suçu kabul etmemesi, para gönderimi için kullanıldığı anlaşılan hesaba ilişkin belgelerin sanığa gösterilmemesi, dosya içindeki delillerin şikayetçi tarafından ibraz edilmesi, şikayetçinin facebook hesabına kimin giriş yaptığı ve kalmaya devam ettiği, e-mail şifresinin değiştirilmesine dair tespitlerin bulunmaması, dosya içeriğindeki tespitlerin suç tarihini kapsamayıp daha sonraki tarihler ve şikayetçiye ait IP numaraları olduğunun anlaşılması karşısında, bu hususların tespiti ile ayrıca şikayetçinin beyanında facebook hesabının kullanılarak para istenen arkadaşı olduğu anlaşılmakla, bu kişinin tanık sıfatıyla dinlenmesi, dolandırıcılık suçundan açılmış davalar varsa getirtilip incelenmesi, banka hesabına ilişkin belgeler sanık tarafından kabul edilmemişse belgeler üzerinde inceleme yapılması, sonucuna göre hukuki durumunun takdir ve tayini gerekirken eksik incelemeye dayanarak yazılı şekilde hüküm kurulması hukuka aykırıdır (Yargıtay 8. Ceza Dairesi – Karar : 2017/1652).

  • (Yargıtay 8. Ceza Dairesi – Karar No: 2013/25987)
  • Bilişim Sistemini Engelleme, Bozma, Verileri Yok Etme veya Değiştirme Suçu
  • TCK 244. Madde

Bilişim suçları elektronik ortamda işlenen suçlardandır. Bilişim suçları en çok sosyal medya hesapları üzerinden işlenmektedir. Sanık, müştekinin facebook şifresini ele geçirip müştekinin kendi hesabına erişmesini engellemiştir. Bu nedenle TCK md. 244/2’deki “bir bilişim sistemindeki verileri bozma, yok etme, değiştirme veya erişilmez kılma” şeklindeki bilişim suçu işlenmiştir (Yargıtay 8. Ceza Dairesi – Karar No: 2013/25987)

  • (Yargıtay 8. Ceza Dairesi – Esas No: 2013/771, Karar No: 2014/15833, Tarih: 23.6.2014).
  • Bilişim Sistemini Engelleme, Bozma, Verileri Yok Etme veya Değiştirme Suçu
  • TCK 244. Madde

Sanık, müştekinin e-mail adresine girerek yeni şifre oluşturmuş, müştekinin erişimini engellemiştir. Bu fiil bilişim suçları arasında düzenlenmiştir. Sanığın fiili TCK md. 244/2’de düzenlenen “bir bilişim sistemindeki verileri bozma, yok etme, değiştirme veya erişilmez kılma” şeklindeki bilişim suçu ile cezalandırılmalıdır. (Yargıtay 8. Ceza Dairesi – Esas No: 2013/771, Karar No: 2014/15833, Tarih: 23.6.2014)

  • İLETİŞİMİNİZ HALİNDE ANTORYUM HUKUK BÜROSU ve CEZA AVUKATI ÇALIŞANLARI OLARAK CEZA DOSYALARINIZDA; SORUŞTURMA AŞAMASINDAN MAHKEME SÜRECİNE KADAR HER AŞAMADA SİZİ TEMSİL ETMEYE VE HUKUKİ DESTEK ve DANIŞMANLIK HİZMETİ SUNMAYA HAZIRIZ. ANTORYUM HUKUK BÜROSU OLARAK AVUKAT-MÜVEKKİL ARASINDA KURULAN VEKALET İLİŞKİSİNİ ÖNEMSİYOR, VEKİLLE DUYULAN GÜVENİN GEREĞİNİ YERİNE GETİRMEK İSTİYORUZ.
  • DETAYLI BİLGİ İÇİN İLETİŞİM:☎️ 0534-419-19-91

Antoryum
Hukuk
Ceza hukuku konusunda uzman ve tecrübeli avukatlarımızla her zaman adaletin yanındayız.
top
Bize Danışın
WhatsApp
WHAT WE'RE THINKING
Insights
Valuable insights that empower your decision-making,
Case Studies
Inspiring examples of financial tailored solutions.
Media Mentions
Recognizing our expertise and client success.
Stay ahead in a rapidly changing world

Our monthly insights for strategic business perspectives.

FINANCIAL
Investment planning
Tailored investment strategies to help clients grow their wealth.
Retirement planning
Comprehensive plans designed to secure a comfortable future.
Education planning
Guidance on saving and investing for educational expenses.
WEALTH
Portfolio management
Active management to optimize returns while managing risk.
Asset allocation
Maximize growth potential via asset diversification.
Risk management
Managing financial risks with insurance and other measures.
TAX
Tax planning
Optimize tax through services like deductions and strategies.
Estate planning
Effective estate planning for taxes and wealth transfer.
Wealth preservation
Preserve wealth for future while reducing taxes.
FEATURED
Adapting to
the digital era
Ara