Antoryum Hukuk

SUÇ UYDURMA SUÇU ve CEZASI (TCK 271. Madde)

  1. GENEL AÇIKLAMALAR ve KORUNAN HUKUKSAL YARAR:

Suç uydurma suçu ve cezası, Türk Ceza Kanunu’muzun Millete ve Devlete Karşı Suçlar ve Son Hükümler’ kenar başlıklı dördüncü kısmın; ‘Adliyeye Karşı Suçlar’ kenar başlıklı ikinci bölümünde ‘İftira, Başkasına Ait Kimlik veya Kimlik Bilgilerinin Kullanılması ,Suç Üstlenme, Yalan Tanıklık, Yalan Yere Yemin, Gerçeğe Aykırı Bilirkişilik veya Tercümanlık, Yargı Görevi Yapanı, Bilirkişiyi veya Tanığı Etkilemeye Teşebbüs, Suçu Bildirmeme, Kamu Görevlisinin Suçu Bildirmemesi, Sağlık Mesleği Mensuplarının Suçu Bildirmemesi, Suç Delillerini Yok Etme, Gizleme veya Değiştirme, Suçtan Kaynaklanan Malvarlığı Değerlerini Aklama, Suçluyu Kayırma, Genital Muayene’ suçları ile birlikte düzenlenmiştir. Suç uydurma suçu, ancak icrai türden davranışlarla işlenebilmektedir. Pasif olarak nitelendirebileceğimiz ihmali davranışlarla işlenmesi hali kanunda düzenlenmiş değildir.  

Suç uydurma suçunun cezası nedir? Suç uydurma suçunun cezası, üç yıla kadar hapis cezasıdır.

Suç uydurma suçu ile korunan hukuksal yarar bizzat “adliyenin” kendisidir. İftira suçu ile iftiraya uğrayan kişinin hukuksal yararı da koruma altında bulunur iken suç uydurma suçunda, fail belirli ve gerçek bir kişiye suç iftirası atmamakta ve herhangi bir kişiyi fail olarak işaret etmeksizin adli makamları boş yere uğraştırma amacı ile gerçekte işlenmemiş bir suçun takibine sürüklemektedir.

  • SUÇUN MADDİ UNSURLARI (Fail, Mağdur, Fiil, Netice, Nedensellik Bağı)  
  • Fail ve Mağdur:  

Suç uydurma suçu, herkes tarafından işlenebilen bir suç tipidir. Eğer kişi, uydurduğu suçun faili olarak kendisini gösterirse; ‘suç üstlenme suçu’ söz konusu olacakken; uydurduğu suçun faili olarak herhangi bir başka gerçek kişi gösterilirse oluşacak suç ‘iftira suçu’ olacaktır.

  • Fiil, Netice, Nedensellik Bağı:

Suç uydurma – Madde 271:

(1) İşlenmediğini bildiği bir suçu, yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar eden ya da işlenmeyen bir suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uyduran kimseye üç yıla kadar hapis cezası verilir.

Suç uydurma suçu nedir? İşlenmediğini bildiği bir suçu yetkili makamlara işlendiğinden bahisle yanıltıcı ihbarda bulunan kişilerin cezalandırılmasına sebep olan bir suç tipidir.

Suç uydurma suçunun şüphelisi; polis, jandarma, savcılık, konsolosluk gibi CMK 158. Maddede belirtilen yetkili makamlara işlenmediğini bildiği bir gerçek dışı bir suçu işlenmiş gibi ihbar veya şikayet etmişse veya işlenmediğini bildiği bir suç hakkında soruşturulma yapılmasını sağlayacak biçimde delil ve emareler uydurmuşsa cezalandırılacaktır.

Suç uydurma suçu, tanımdan da açıkça görüleceği gibi seçimlik hareketli bir suç olup iki farklı seçimlik hareketten birinin yapılması ile tamamlanacaktır.

  1. Failin İşlenmediğini Bildiği Bir Suçu Yetkili Makamlara İşlenmiş Gibi İhbar Etmesi:

Suç uydurma suçunun faili, işlenmediğini bildiği bir suçu, sanki işlenmiş gibi yetkili makamlara ihbar etmektedir. İhbarın içeriği, soruşturma ve kovuşturma makamlarını harekete geçirecek türde ve tarzda ciddi olması yeterli olup soruşturma makamlarının ayrıca harekete geçmiş olmaları gerekmemektedir.

Yapılan ihbarın içeriğinde uydurulan suça ilişkin delillerin ve emarelerin de uydurulmuş bulunmasına gerek yoktur.

Suç uydurma suçuna sebep olan uydurulan suça ilişkin ihbarı almaya yetkili makamlar; Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 158. Maddesi uyarınca C. Başsavcılıkları, kolluk makamları, ilgili Cumhuriyet Başsavcılıklarına gönderilmek üzere valilikler veya kaymakamlıklar ya da mahkemeler, yurt dışında işlenip ülkede takibi gereken suçlar hakkında Türkiye’nin elçilik ve konsolosluklarıdır.  

Dikkat edilir ise, iftira suçu açısından kovuşturma organlarına “ihbar veya şikayetin” yapılması aranırken; suç uydurma suçu bakımından ise sadece “ihbardan” söz edilmiş bulunulmaktadır. Bunun sonucu olarak, soruşturulması veya kovuşturulması şikayete bağlı bir suç uydurularak yetkili makamlara bildirilmiş ise suç uydurma suçu oluşmayacaktır.

Suç uydurma suçu ile iftira suçu arasındaki farklar nelerdir? İftira suçunda işlenmemiş bir suçun faili olarak belirli bir kişi gösterilirken; suç uydurma suçunda ise suçun faili olarak belirli bir kişi gösterilmemektedir. Ayrıca iftira suçunun konusunu oluşturan suç, masum birine iftira olarak atılan başkası tarafından işlenmiş gerçek bir suç veya hiç işlenmemiş hayal ürünü bir suç olabilirken; suç uydurma suçunun konusunu oluşturan suç ise sadece hayal ürünü yani gerçekte hiç işlenmemiş bir suçtur.

İhbar esnasında, uydurma bir suçun faili olarak uydurma, anonim, hayal ürünü bir kişi gösterilmiş ise oluşan suç yine suç uydurma suçu olacaktır.

Suç uydurma suçu faili, ihbar esnasında herhangi bir kişiyi fail olarak göstermediği halde, yapılan soruşturmanın devamında herhangi gerçek bir kişinin ismini fail olarak söylemesi halinde suç uydurma suçu, iftira suçuna dönüşmüş olacaktır.

  • İşlenmediğini Bildiği Bir Suçun Delil ve Emarelerini Soruşturma Açılmasına Yol Açacak Biçimde Uydurulması:

Soruşturma makamlarını harekete geçirebilecek nitelikte, işlenmemiş bir suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uydurmak suretiyle suç uydurma suçu işlenmektedir.

Suç uydurma suçunun tamamlanmış sayılabilmesi için soruşturma makamlarının harekete geçmiş olmasına gerek olmadığı gibi failce yapılmış bir ihbara da gerek bulunmamaktadır.

Başlamış ve devam eden bir soruşturmayı delil uydurmak suretiyle yanlış yöne sevk etmek bu suçu değil; TCK 281. Maddede düzenlenmiş bulunan suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme suçunu oluşturacaktır.

  • SUÇUN MANEVİ UNSURLARI (Kast, Olası Kast, Bilinçli Taksir, Taksir)  
  • Kast, Olası Kast, Bilinçli Taksir, Taksir:

Suç uydurma suçu ancak doğrudan doğruya kast ile işlenebilen bir suçtur.  Olası kast dahi bu suçun işlenmesi bakımından yetersizdir.

  • SUÇ UYDURMA SUÇU İLE İLGİLİ YARGITAY KARARLARI
  • Y8.CD, 2019/784E., 2020/17636K., 27.10.2020T
  • Suç Uydurma Suçu
  • TCK 271. Madde

“Sanığın, Cumhuriyet Başsavcılığına başvurarak kendisinden tahsil edilen borcu için yeniden icra takibi yapılması nedeni ile borcu ödediği ve borcun ödendiği şeklinde belge veren kişilerden şikayetçi olduğu olayda, sanığın iddiasındaki avukatın belirlenebilir nitelikte olması nedeniyle sanığın yetkili makamlara şikayette bulunarak işlemediğini bildiği halde, soruşturma ve kovuşturma başlatılmasını sağlamak amacıyla hukuka aykırı bir fiil isnat etme eyleminin iftira suçunu oluşturduğu gözetilmeden suç vasfında hataya düşülerek yazılı şekilde hüküm tesisi, kanuna aykırı…” (Y8.CD, 2019/784E., 2020/17636K., 27.10.2020T)

  • Y8.CD, 2020/3246E., 2020/17147K., 19.10.2020T.
  • Suç Uydurma Suçu
  • TCK 271. Madde

“Sanığın, mağdurun kendisine tokat attığını ve hakaret ettiğini, ayrıca olay yerinde bulunan köylüler tarafından taş atılmak suretiyle aracının camının kırıldığı beyanları dikkate alındığında eyleminin bir bütün olarak TCK. nın 267/1, 43/1. maddelerinde yer alan iftira suçunun oluşturduğu gözetilmeden, sanık hakkında suç uydurma ve iftira suçundan ayrı ayrı hüküm kurulması, bozmayı gerektirmiş…” (Y8.CD, 2020/3246E., 2020/17147K., 19.10.2020T)

  • Y4.CD, 2002/11353E., 2002/14251K., 7.10.2002T
  • Suç Uydurma Suçu
  • TCK 271. Madde

“Sanığın paralarını koyduğu yerde bulamayınca, evinin anahtarını verdiği, çiftliğinde çalışan yakınanların alabileceği şüphesiyle ilgili gerçek bir olayın soruşturulması amacıyla yakınmada, iftira suçunun hukuka aykırılık öğesinin ne suretle oluştuğu tartışılmadan ve yakınanların suçsuz olduğunu bilerek suç yüklediğine ilişkin kanıtlar gösterilip açıklanmadan hükümlülüğüne karar verilmesi…” (Y4.CD, 2002/11353E., 2002/14251K)

  • Y4.CD., 1985/8571E., 1985/120K., 22.1.1985T
  • Suç Uydurma Suçu
  • TCK 271. Madde

“Oluşa ve dosya içeriğine göre, geceleyin evinden bazı eşyalarının alınmış olduğunu ve o gün devamlı olarak kendisini ve evini sorduğu için alacaklısı Mehmet’ den şüphelendiğini bildiren sanığın, bu savunmasının aksini kanıtlayan kesin ve inandırıcı hiçbir delil elde edilmediği anlaşıldığından; yasal şikayet hakkını kullanmış sayılacağı, bu nedenle müsnet suçun unsurlarının teşekkül etmediği gözetilmeden mahkumiyetine karar verilmesi,… bozmayı gerektirmiştir.” (Y4.CD., 1985/8571E., 1985/120K., 22.1.1985T)

  • İLETİŞİMİNİZ HALİNDE ANTORYUM HUKUK BÜROSU ve CEZA AVUKATI ÇALIŞANLARI OLARAK CEZA DOSYALARINIZDA; SORUŞTURMA AŞAMASINDAN MAHKEME SÜRECİNE KADAR HER AŞAMADA SİZİ TEMSİL ETMEYE VE HUKUKİ DESTEK ve DANIŞMANLIK HİZMETİ SUNMAYA HAZIRIZ. ANTORYUM HUKUK BÜROSU OLARAK AVUKAT-MÜVEKKİL ARASINDA KURULAN VEKALET İLİŞKİSİNİ ÖNEMSİYOR, VEKİLLE DUYULAN GÜVENİN GEREĞİNİ YERİNE GETİRMEK İSTİYORUZ.
  • DETAYLI BİLGİ İÇİN İLETİŞİM:☎️ 0534-419-19-91
Antoryum
Hukuk
Ceza hukuku konusunda uzman ve tecrübeli avukatlarımızla her zaman adaletin yanındayız.
top
Bize Danışın
WhatsApp
WHAT WE'RE THINKING
Insights
Valuable insights that empower your decision-making,
Case Studies
Inspiring examples of financial tailored solutions.
Media Mentions
Recognizing our expertise and client success.
Stay ahead in a rapidly changing world

Our monthly insights for strategic business perspectives.

FINANCIAL
Investment planning
Tailored investment strategies to help clients grow their wealth.
Retirement planning
Comprehensive plans designed to secure a comfortable future.
Education planning
Guidance on saving and investing for educational expenses.
WEALTH
Portfolio management
Active management to optimize returns while managing risk.
Asset allocation
Maximize growth potential via asset diversification.
Risk management
Managing financial risks with insurance and other measures.
TAX
Tax planning
Optimize tax through services like deductions and strategies.
Estate planning
Effective estate planning for taxes and wealth transfer.
Wealth preservation
Preserve wealth for future while reducing taxes.
FEATURED
Adapting to
the digital era
Ara