- GENEL AÇIKLAMALAR ve KORUNAN HUKUKSAL YARAR:
Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçu ve cezası, Türk Ceza Kanunu’nun “topluma karşı suçların” düzenlendiği üçüncü kısmının “bilişim alanında suçlar” kenar başlıklı onuncu bölümünde “Bilişim Sistemine Girme veya Orada Kalma; Bilişim Sistemini Engelleme, Bozma, Verileri Yok Etme veya Değiştirme” suçları ile birlikte düzenlenmiş bulunmaktadır. Banka ve kredi kartlarının kötüye kullanılması suçu icrai hareketler kapsamında işlenen bir suç tipidir. Türk Ceza Kanunumuz kapsamında bir suç tipinin ihmali olarak işlenmesi halinde cezalandırılabilmesi için madde hükmünde açık ve seçik bir şekilde bu husus belirtilmelidir. Böyle bir husus Banka ve kredi kartlarının kötüye kullanılması suçu bakımından düzenlenmediği için bu suç ihmali davranışlarla işlenemez.
Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçunun cezası nedir? Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçunun cezası üç yıldan altı yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezasıdır. Başkalarına ait banka hesaplarıyla ilişkilendirilerek sahte banka veya kredi kartı üreten, satan, devreden, satın alan veya kabul eden kişi üç yıldan yedi yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçunun koruduğu hukuksal değerler ‘malvarlığı değerleridir.’ Bunun yanında ekonomik yaşam ve bankacılık sistemine olan güvenin korunması da korunan hukuksal yararlar içindedir.

- SUÇUN MADDİ UNSURLARI (Fail, Mağdur, Fiil, Netice, Nedensellik Bağı)
- Fail ve Mağdur:
Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçunun birinci fıkrasında düzenlenen suçun faili, kartın kullanıcısı dışında herhangi bir kişi olabilir.
Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçunun ikinci fıkrasında düzenlenen suçun faili ise herkes olabilir.
Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçunun mağduru ise banka veya kredi kartının taşıyıcısıdır. Banka veya kredi kartını veren kurumun malvarlığında bir zarar oluşmadığından dolayı bu kurumların suçun mağduru olduğunu söylemek olanaksızdır.

- Fiil, Netice, Nedensellik Bağı:
Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması – Madde 245:
(1) Başkasına ait bir banka veya kredi kartını, her ne suretle olursa olsun ele geçiren veya elinde bulunduran kimse, kart sahibinin veya kartın kendisine verilmesi gereken kişinin rızası olmaksızın bunu kullanarak veya kullandırtarak kendisine veya başkasına yarar sağlarsa, üç yıldan altı yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
(2) Başkalarına ait banka hesaplarıyla ilişkilendirilerek sahte banka veya kredi kartı üreten, satan, devreden, satın alan veya kabul eden kişi üç yıldan yedi yıla kadar hapis ve onbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
(3) Sahte oluşturulan veya üzerinde sahtecilik yapılan bir banka veya kredi kartını kullanmak suretiyle kendisine veya başkasına yarar sağlayan kişi, fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, dört yıldan sekiz yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.
(4) Birinci fıkrada yer alan suçun;
a) Haklarında ayrılık kararı verilmemiş eşlerden birinin,
b) Üstsoy veya altsoyunun veya bu derecede kayın hısımlarından birinin veya evlat edinen veya evlâtlığın,
c) Aynı konutta beraber yaşayan kardeşlerden birinin,
zararına olarak işlenmesi hâlinde, ilgili akraba hakkında cezaya hükmolunmaz.
(5) Birinci fıkra kapsamına giren fiillerle ilgili olarak bu Kanunun malvarlığına karşı suçlara ilişkin etkin pişmanlık hükümleri uygulanır.
Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçu nedir? Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçu, ele geçirilen banka veya kredi kartından sahibinin rızası olmadan kişinin kendisinin veya başkasının yararına tasarrufta bulunması sonucunda oluşan bir suç türüdür.
Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçunun maddi konusunu “banka kartları” ve “kredi kartları” oluşturur.
Banka kartları, mevduat hesabı veya özel cari hesapların kullanımı dahil bankacılık hizmetlerinden yararlanmayı sağlayan kartlardır. Kısacası bankanın sunmuş olduğu hizmetlerden yararlanmayı sağlayan bir suçtur.
Kredi kartları, banka ile kendisine kart verilen kişi arasında yapılmış bir sözleşme gereğince, kişinin bankanın belirli koşullarda sağladığı kredi olanağını kullanmasını sağlayan araçtır.
Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçunun birinci fıkrasında yazılı suçun konusunu oluşturan kart, üzerinde sahtecilik yapılmamış veya sahte oluşturulan belgeler sunulmak suretiyle elde edilmemiş bir banka veya kredi kartı olmak zorundadır. Aksi halde sahtecilik ürünü olan banka veya kredi kartları için TCK 245. Maddenin 3. Fıkrası uygulama alanı bulur.

- Başkasına Ait Banka veya Kredi Kartı ile Yarar Sağlama (TCK 245. Madde/ 1. Fıkra):
Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçun oluşması için öncelikle failin başkasına ait kartı ele geçirmesi veya elinde bulundurması gerekmektedir. Failin başkasına ait kartı nasıl ele geçirdiği veya elinde bulundurduğu bu suçun oluşması açısından önemsizdir. Fail, bu kartları kullanarak veya kullandırtarak kendisi veya başkasına yarar sağlamaktadır. Bahse konu yarar, kart kullanılarak veya kullandırtılarak elde edilmiş olmalıdır. Kart değil de; kartın üzerindeki bilgiler kullanılmak suretiyle internet üzerinden alışveriş yapılması halinde banka ve kredi kartlarının kötüye kullanılması suçu değil; TCK 244. Maddenin 4. Fıkrasında yazılı suç oluşacaktır. Ancak Yargıtay bu durumda TCK 245. Maddenin 1. Fıkrasını uygulamıştır.
Yararın elde edilmesi kartın bizzat kullanılması sonucunda değil de örneğin failin silah zoruyla mağdura bankamatikten para çektirmesi veya mağdurun çektiği parayı kapıp kaçması tarzında oluşursa, fail banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçundan değil ‘yağma suçundan’ veya ‘hırsızlık suçundan’ sorumlu olacaktır.
Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçu ancak banka veya kredi kartlarının, kart sahibinin rızası dışında kullanılması ile oluşacaktır.
- Sahte Banka veya Kredi Kartı Üretme, Satma, Devretme, Satın Alma, veya Kabul Etme (TCK 245. Madde/ 2. Fıkra):
Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçunun ikinci fıkrası, banka veya kredi kartlarının sahte olarak üretilmesini, satılmasını, devredilmesini satın alınmasını ve de kabul edilmesini ceza tabi kılmıştır.
Sahte olarak arz edilen bu banka veya kredi kartlarının ayrıca ‘başkasına ait banka hesabı’ ile de bağlantılı olmalıdır. Bu bakımdan başkasına ait bir hesapla ilişkilendirilmeksizin maddede sayılan seçimlik hareketlerden birisinin gerçekleştirilmesi durumunda bu suç oluşmaz.
- Sahte Banka veya Kredi Kartı İle Yarar Sağlama (TCK 245. Madde/ 3. Fıkra):
Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçunun üçüncü fıkrasında, sahte oluşturulan veya üzerinde sahtecilik yapılan bir banka veya kredi kartını kullanmak suretiyle failin kendisine veya bir başkasına yarar sağlaması suç olarak düzenlenmiştir.
Yani, suçun oluşması için öncelikle banka ve kredi kartının sahte olarak oluşturulması veya üzerinde sahtecilik yapılmış olması gerekmektedir. Kart baştan itibaren sahte olarak meydana getirilebileceği gibi, geçerli bir kart üzerindeki bilgilerin daha sonradan değiştirilmesi de söz konusu olabilir.
Sahte olarak elde edilmiş bulunan banka veya kredi kartlarından failin haksız bir yarar sağlamış olması gerekmektedir. Bu yarar, failin kendi lehine olabileceği gibi üçüncü bir kişi lehine de olması mümkündür.

- SUÇUN MANEVİ UNSURLARI (Kast, Olası Kast, Bilinçli Taksir, Taksir)
- Kast, Olası Kast, Bilinçli Taksir, Taksir:
Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçu ancak kasten işlenebilir. Suçun olası kast ile işlenmesi de mümkündür.
SUÇUN ÖZELLİK ARZ EDEN DİĞER HUSUSLARI (Teşebbüs, İçtima, İştirak)
- Hukuka Uygunluk Sebepleri, Teşebbüs, İçtima, İştirak:
Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçunda bulunan hukuka aykırılık unsurunu kanunda sayılan hiçbir sebep ortadan kaldıramamaktadır.
Haksız olarak ele geçirilen ya da sahte olarak oluşturulan veya üzerinde sahtecilik yapılan kartın değişik zaman aralıkları içerisinde birden fazla kullanılması TCK 43. Maddede düzenlenmiş bulunan zincirleme suç hükümlerinin uygulanmasına neden olur.
Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçunun, sahte banka ve kredi kartı üreterek işlenmesi halinde, kartların aynı bankaya ait olması şartı ile faile verilecek ceza TCK 43. Maddede düzenlenmiş bulunan zincirleme suç hükümleri neticesinde arttırılacaktır.

- BANKA veya KREDİ KARTLARININ KÖTÜYE KULLANILMASI SUÇUNDA ŞAHSİ CEZASIZLIK veya CEZADA İNDİRİM GEREKTİREN ŞAHSİ SEBEPLER:
Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçunun dördüncü fıkrası gereğince, TCK 245. Maddenin 1. Fıkrası kapsamına giren suçların;
- Haklarında ayrılık kararı verilmiş eşlerden birinin,
- Üstsoy ve altsoy veya bu derecede kayın hısımlarından birinin veya evlat edinenin veya evlatlığın;
- Aynı konutta birlikte yaşayan kardeşlerden birinin zararına olarak işlenmesi durumunda ilgili akraba hakkında cezaya hükmolunmaz.
Bahse konu cezasızlık hali ancak banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçunun birinci fırkası kapsamında bulunan suçlar için geçerlidir.
- BANKA veya KREDİ KARTLARININ KÖTÜYE KULLANILMASI SUÇUNDA ETKİN PİŞMANLIK HALİ:
Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçunun beşinci fıkrası gereğince, TCK 245. Maddenin 1. Fıkrası kapsamına giren suçla ilgili olarak TCK 168. Maddedeki etkin pişmanlık hali uygulanacaktır.

- BANKA VEYA KREDİ KARTLARININ KÖTÜYE KULLANILMASI SUÇU İLE İLGİLİ YARGITAY KARARLARI
- (Yargıtay 8. Ceza Dairesi – Karar: 2016/6802)
- Banka veya Kredi Kartlarının Kötüye Kullanılması Suçu
- TCK 245. Madde
“TCK 245/1. maddesinde düzenlenen kredi kartının kötüye kullanması suçunun oluşabilmesi için başkasına ait kredi kartı veya kart bilgileri kullanılarak menfaat sağlanması gerekmekte olup, suça konu kredi kartıyla yapılan işlemlerin satıcı firma tarafından iptal edilip edilmediği, satın alınan ürünlerin teslimat adreslerine gönderilip gönderilmediği ve kredi kartından yapılan çekimlerin kredi kartına iade edilip edilmediği kesin biçimde saptanıp menfaat sağlama unsurunun gerçekleşip gerçekleşmediği tespit olunarak teşebbüs hükümlerinin uygulanıp uygulanmayacağının belirlenmesi gerektiği gözetilmeden, eksik araştırmayla yazılı şekilde hüküm kurulması bozma nedenidir.” (Yargıtay 8. Ceza Dairesi – Karar: 2016/6802)
- (CGK., 10.4.2001, 76-30/757; YKD., Haziran 2001, s.913 vd.)
- Banka veya Kredi Kartlarının Kötüye Kullanılması Suçu
- TCK 245. Madde
“Sanığın haksız olarak ele geçirdiği bir başkasına ait kart ve şifreyi kullanarak bir bankanın iki farklı şubesindeki ATM makinesinden para çekip hukuka aykırı yarar sağlaması eylemi, TCK.nun 493/2. madde ve fıkrasındaki suçu değil aynı Yasanın 525/b-2. madde ve fıkrasında düzenlenen, bilgileri otomatik isleme tabi tutmuş bir sistemi kullanarak hukuka aykırı yarar sağlamak suçunu oluşturur”.(CGK., 10.4.2001, 76-30/757; YKD., Haziran 2001, s.913 vd.)
- (9.CD:, 27.9.2007, 6709/6012)
- Banka veya Kredi Kartlarının Kötüye Kullanılması Suçu
- TCK 245. Madde
“Somut olayda; sanığın, mağdurların bankalarda bulunan para hesaplarındaki var olan verileri (bilgileri) sahte kimliklerle açtırdığı hesaplara internet yoluyla göndererek, yine sahte kimliklerle bu paraları çekmek istemesinden ibaret eylemlerinin; paranın sanığın açtırdığı hesaplara intikaline kadar gerçek kişilere yöneltilmiş hile bulunmayıp eylemlerin tamamen bilişim sistemi içinde gerçekleştirildiğinden, her bir mağdura karşı işlenmiş ayrı ayrı 5237 sayılı TCK. nun 244/4 maddesine uyan suçu oluşturur.” sonucuna ulaşmıştır.” (9.CD:, 27.9.2007, 6709/6012)
- (11. CD., 20.2.2008, 2007/8458, 2008/915)
- Banka veya Kredi Kartlarının Kötüye Kullanılması Suçu
- TCK 245. Madde
“… banka veya kredi kartlarının manyetik şeritlerinde yer alan ilk altı rakama ilgili katalogdan bakıldığında kartı çıkaran bankanın belirlenebileceği cihetle; ele geçirilen ve sahte olduğu belirlenen kartların manyetik şeritlerinde yapılan inceleme sonucu tesbit edilen Yapı kredi Bankası A.Ş. Citibank South Dakota N.A ve Wells Fargo Bank N.A adlı bankalar sayısınca sahte kredi kartlarındaki manyetik şerit numaralarının farklı olması durumunda ise anılan yasanın 43.maddesi de değerlendirilerek zincirleme biçimde ayrı ayrı suçların oluşacağı” (11. CD., 20.2.2008, 2007/8458, 2008/915)

- İLETİŞİMİNİZ HALİNDE ANTORYUM HUKUK BÜROSU ve CEZA AVUKATI ÇALIŞANLARI OLARAK CEZA DOSYALARINIZDA; SORUŞTURMA AŞAMASINDAN MAHKEME SÜRECİNE KADAR HER AŞAMADA SİZİ TEMSİL ETMEYE VE HUKUKİ DESTEK ve DANIŞMANLIK HİZMETİ SUNMAYA HAZIRIZ. ANTORYUM HUKUK BÜROSU OLARAK AVUKAT-MÜVEKKİL ARASINDA KURULAN VEKALET İLİŞKİSİNİ ÖNEMSİYOR, VEKİLLE DUYULAN GÜVENİN GEREĞİNİ YERİNE GETİRMEK İSTİYORUZ.
- DETAYLI BİLGİ İÇİN İLETİŞİM:☎️ 0534-419-19-91