- BİLİŞİM SUÇLARINA DAİR GENEL AÇIKLAMALAR ve KORUNAN HUKUKSAL YARAR:
Bilişim sistemine girme veya orada kalma suçu ve cezası, Türk Ceza Kanunu’nun “topluma karşı suçların” düzenlendiği üçüncü kısmının “bilişim alanında suçlar” kenar başlıklı onuncu bölümünde “Bilişim Sistemini Engelleme, Bozma, Verileri Yok Etme veya Değiştirme, Banka ve Kredi Kartlarının Kötüye Kullanılması” suçları ile birlikte düzenlenmiş bulunmaktadır. Bilişim sistemine girme veya orada kalma suçu icrai hareketler kapsamında işlenen bir suç tipidir. Türk Ceza Kanunumuz kapsamında bir suç tipinin ihmali olarak işlenmesi halinde cezalandırılabilmesi için madde hükmünde açık ve seçik bir şekilde bu husus belirtilmelidir. Böyle bir husus bilişim sistemine girme veya orada kalma suçu bakımından düzenlenmediği için bu suç ihmali davranışlarla işlenemez.
Bilişim sistemine girme veya orada kalma suçunun cezası nedir? Bilişim sistemine girme veya orada kalma suçunun cezası, bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasıdır. Bedeli karşılığı yararlanılabilen sistemlere girilmesi veya orada kalınması halinde verilecek ceza yarı oranında arttırılacaktır. Sistemin içerdiği veriler yok olur veya değişirse, altı aydan iki yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Bilişim sistemine girme veya orada kalma suçunun koruduğu temel hukuksal yarar, bilişim sisteminin güvenliğinin korunmak istenmesidir. Diğer yandan sisteme hukuka aykırı olarak girilmesi veya orada kalınması kullanıcıların özel mesajlarının okunması imkanına sebep olması da göz önüne alındığında özel yaşamın ve haberleşmenin gizliliğinin korunduğunu da söylemek mümkündür.

- SUÇUN MADDİ UNSURLARI (Fail, Mağdur, Fiil, Netice, Nedensellik Bağı)
- Fail ve Mağdur:
Bilişim sistemine girme veya orada kalma suçunun faili herkes olabilir. Bu bakımdan suçun faili olabilecek kişilerde özel nitelikler aranmış değildir. Bu suçun failleri ‘hacker veya korsan’ olarak toplum tarafından isimlendirilmektedirler.
Bilişim sistemine girme veya orada kalma suçunun mağduru herkes olabilir. Özel bir mağdurluk sıfatına gerek yoktur.

- Fiil, Netice, Nedensellik Bağı:
Bilişim sistemine girme – Madde 243:
(1) Bir bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına, hukuka aykırı olarak giren veya orada kalmaya devam eden kimseye bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası verilir.[90]
(2) Yukarıdaki fıkrada tanımlanan fiillerin bedeli karşılığı yararlanılabilen sistemler hakkında işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranına kadar indirilir.
(3) Bu fiil nedeniyle sistemin içerdiği veriler yok olur veya değişirse, altı aydan iki yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
(4) Bir bilişim sisteminin kendi içinde veya bilişim sistemleri arasında gerçekleşen veri nakillerini, sisteme girmeksizin teknik araçlarla hukuka aykırı olarak izleyen kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Bilişim sistemine girme veya orada kalma suçu nedir? Bilişim sistemine girme veya orada kalma suçu, hukuka aykırı olarak bir bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına girmek veya orada belli bir süre kalmaya devam edilmesiyle veya bilişim sistemine hukuka aykırı olarak girdikten sonra verilerin yok edilmesi veya değiştirilmesiyle oluşur.
Bilişim sistemine girme veya orada kalma suçunun konusunu oluşturan “bilişim sistemi” deyiminden; verileri saklama, toplama, işleme, değerlendirme, depolama ve aktarma olanağı veren sistemler anlaşılmalıdır. Suçun temel konusunu “bilgisayarlar” oluşturmaktayken, bilgisayarlar yanında diğer bilişim sistemlerinin de suçun konusu oluşturma imkanı vardır. Ancak otomatlar, bankamatikler ve hesap makineleri gibi bilgiyi işleme ve işlenen bilgiyi aktarma özelliği bulunmayan cihazlar bilişim sistemine girme veya orada kalma suçunun konusunu oluşturmayacaktırlar.
Bilişim sistemine girme veya orada kalma suçunun bir diğer konusunu teşkil eden “veri” deyiminden ise, bilgisayar tarafından işlem yapılan her türlü bilgi anlaşılmalıdır.
Bilişim sistemine girme veya orada kalma suçu, “hukuka aykırı olarak bir bilişim sistemine girme veya orada kalmaya devam etme” şeklinde iki farklı seçimlik hareket ile işlenebilmektedir. “Girme” deyiminden, sistem güvenliğini devre dışı bırakarak sistemin tamamına veya bir bölümüne erişmek; “kalmaya devam etme” deyimi ise kısmen veya tamamen girilen bilişim sistemi içerisinde belli bir süre beklemeyi belirtmektedir. Seçimlik hareketli bir suç olduğundan dolayı, sisteme hukuka aykırı olarak giren kişinin ayrıca orada beklemesine gerek kalmaksızın, suç tamamlanmış olacaktır.
Sisteme elektronik mail ya da dosya gönderilmesi, sisteme girme olarak nitelendirilemeyeceğinden dolayı bilişim sistemine girme veya orada kalma suçu oluşmayacaktır.
Sisteme girilmesi genel olarak sınırlandırılmamış olmakla birlikte eğer belirli yerlere erişim sınırlandırılmış ise, buraya izinsiz girilmekle de bilişim sistemine girme veya orada kalma suçu oluşacaktır.
Bir bilişim sisteminin kendi içinde veya bilişim sistemleri arasında gerçekleşen veri nakillerini, sisteme girmeksizin teknik araçlarla hukuka aykırı olarak izleyen kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

- Bilişim Sistemine Girme veya Orada Kalma Suçunun Nitelikli Halleri
- Cezanın Ağırlaştırılmasını Gerektiren Nitelikli Hal (TCK 243. Madde/3. Fıkra):
Bilişim sistemine hukuka aykırı erişim nedeniyle sistemin içerisindeki verilerin yok olması veya değişmesi, bilişim sistemine girme veya orada kalma suçunun netice yüzünden cezanın ağırlaştırılmasını gerektiren nitelikli hali oluşturur. Cezanın ağırlaştırılmasına sebep olan neticenin ortaya çıkması bakımından failin taksirle hareket etmesi yeterlidir. Zira failin verilerin yok olması veya değişmesi kastıyla hareket etmiş olması halinde bilişim sistemine girme veya orada kalma suçu değil; TCK 244. Maddedeki ‘bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme suçu’ oluşacaktır.
- Cezanın İndirilmesini Gerektiren Nitelikli Hal (TCK 243. Madde/ 2. Fıkra):
Bilişim sistemine girme veya orada kalma suçu, eğer “bedeli karşılığında yararlanılabilecek sistemler hakkında işlenmesi durumunda faile verilecek ceza indirilecektir.
SUÇUN MANEVİ UNSURLARI (Kast, Olası Kast, Bilinçli Taksir, Taksir)
- Kast, Olası Kast, Bilinçli Taksir, Taksir:
Bilişim sistemine girme veya orada kalma suçu ancak kasten işlenebilir. Genel kast, suçun işlenmesi için yeterlidir. Failin kastı, sisteme hukuka aykırı olarak girmeye veya sistemde beklemeye yönelik olmalıdır.

- SUÇUN ÖZELLİK ARZ EDEN DİĞER HUSUSLARI (Teşebbüs, İçtima, İştirak)
- Hukuka Uygunluk Sebepleri, Teşebbüs, İçtima, İştirak:
Bilişim sistemine girme veya orada kalma suçu ancak hukuka aykırı olarak sisteme girme ve girilen sistemde vakit geçirme ile tamamlanır. Bu bakımdan hukuka uygun olarak bilişim sistemine girilmesi halinde suç oluşmayacaktır. Ceza Muhakemesi Kanunu’muzun 134. Maddesinde bilgisayarlarda, bilgisayar kütük ve programlarında aramaya ilişkin olarak veya 135. Maddesinde iletişimin denetlenmesine ilişkin olarak kamu görevlilerinin sisteme yaptığı müdahaleler hukuka uygunluk unsuru taşıdıklarından dolayı cezalandırılmazlar.
İlgilinin rızasının varlığı halinde de bilişim sistemine hukuka uygun bir giriş gerçekleşeceğinden dolayı fail bilişim sistemine girme veya orada kalma suçundan cezalandırılmayacaktır. Ancak, sosyal medya hesap şifresinin bir kimseye bir kez verilmiş olması, kural olarak bu kişinin ileride dilediği zaman bu hesaba hesap sahibinin bilgisi dışında girebileceği anlamına gelmez.
Bilişim sistemine girme veya orada kalma suçu, bilişim sistemine hukuka aykırı olarak girilmesi ile tamamlanır. Bilişim sisteminden çıkılması ile de sona erer. Suç salt hareketli bir suç olduğundan dolayı ve icra hareketlerinin bölümlere ayrılması pratik olarak zor olduğundan dolayı teşebbüse istisnai durumlar haricinde elverişli değildir.
Bilişim sistemine hukuka aykırı olarak girme sonucunda sistem ve içeriğindeki veriler zarar görmüş ise TCK 244. Maddedeki ‘bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme suçu’ oluşacaktır.
Failin, aynı suç işleme kararına bağlı olarak farklı zamanlarda bilişim sistemine birden çok kez erişim sağlaması halinde faile bilişim sistemine girme veya orada kalma suçundan verilecek ceza TCK 43. Madde hükmü gereğince arttırılacaktır.
Bilişim sistemine hukuka aykırı olarak girilmesi sonucunda ayrıca veriler de ele geçirilip kaydedilmişse, TCK 243. Maddedeki bilişim sistemine girme veya orada kalma suçu yerini TCK 136. Maddedeki “verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme suçuna” bırakacaktır.

- BİLİŞİM SİSTEMİNE GİRME veya ORADA KALMA SUÇU İLE İLGİLİ YARGITAY KARARLARI
- Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nin 09.12.2013 tarihli, 2013/8857 Esas, 2013/28279 Karar
- Bilişim Sistemine Girme veya Orada Kalma Suçu
- TCK 243. Madde
‘şikayetin kapsamına, iddianamedeki nitelendirmeye ve incelenen dosya içeriğine göre, sanık ile müştekinin suç tarihi öncesinde arkadaş olup aralarında geçen bir takım olaylar nedeniyle uzun süredir görüşmedikleri, sanığın arkadaşı olması nedeniyle daha önce bildiği, müştekiye ait mail adresinin internet şifresini hakkı bulunmadığı halde kullanmak suretiyle bilişim sistemindeki müştekiye ait özel kısma girdiği ve burada yer alan müştekinin arkadaşlarına elektronik posta adresine ileti gönderecek kadar süreyle hukuka aykırı olarak sistemde kalmaya devam ettiği…’ (Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nin 09.12.2013 tarihli, 2013/8857 Esas, 2013/28279 Karar)
- Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nin 04.11.2013 tarihli, 2012/31498 Esas, 2013/24496 Karar numaralı kararı
- Bilişim Sistemine Girme veya Orada Kalma Suçu
- TCK 243. Madde
“TCK’nın 243/1 maddesinde, ‘’Bir bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına, hukuka aykırı olarak giren veya orada kalmaya devam eden kimseye bir yıla kadar hapis veya adli para cezası verilir’’; aynı kanunun 243/3.maddesinde, ‘’Bu fiil nedeniyle sistemin içerdiği veriler yok olur veya değişirse, altı aydan iki yıla akdar hapis cezasına hükmolunur’’ şeklinde birbirinden farklı yaptırım içeren ve biri diğerinin neticesi sebebiyle ağırlaşmış halini oluşturan iki ayrı düzenlemeye yer verildiği gözetilmeden, bilişim sistemine hukuka aykırı olarak giriş yaptığı kabul edilen sanığın eylemi nedeniyle sistemden yok olan veya değişen veri ya da veriler hakkında bir açıklamada bulunulmaksızın ve TCK’nın 244/2.maddesinin uygulanabilirliği bakımından kabul edilen bu neticenin sanık tarafından kasten meydana getirilip getirilmediği de irdelenmeksizin, bilişim sistemine girme veya oradan kalma suçundan mahkumiyet kurulması yasaya aykırı olup…” (Yargıtay 12. Ceza Dairesi’nin 04.11.2013 tarihli, 2012/31498 Esas, 2013/24496 Karar numaralı kararı)
- (Yargıtay 8. Ceza Dairesi – Karar: 2013/25428).
- Bilişim Sistemine Girme veya Orada Kalma Suçu
- TCK 243. Madde
Sanığın kullandığı bilgisayar üzerinde usulünce imaj alma işlemi yapılarak sonucunda çıkan veri bütünlük (hash) değerlerinin tesbit edilmemiş bulunması, IP numarasının kullanılan bilgisayarı göstermeyip internetle olan bağlantıyı göstermesi, sanığın bilgisayarlarında yapılan incelemede, bu bilgisayar kütüğünden m…-k12.com adresine bağlantı yapıldığının tespit olunamaması “hack” proğramına rastlanmasının şikayetçiye ait siteye müdahele edildiğini göstermeyeceği, kesin delil bulunmadan varsayımlarla hüküm kurulamayacağı cihetle tebliğnamedeki beraat kararının bozulması düşüncesine katılınmamıştır (Yargıtay 8. Ceza Dairesi – Karar: 2013/25428).

- İLETİŞİMİNİZ HALİNDE ANTORYUM HUKUK BÜROSU ve CEZA AVUKATI ÇALIŞANLARI OLARAK CEZA DOSYALARINIZDA; SORUŞTURMA AŞAMASINDAN MAHKEME SÜRECİNE KADAR HER AŞAMADA SİZİ TEMSİL ETMEYE VE HUKUKİ DESTEK ve DANIŞMANLIK HİZMETİ SUNMAYA HAZIRIZ. ANTORYUM HUKUK BÜROSU OLARAK AVUKAT-MÜVEKKİL ARASINDA KURULAN VEKALET İLİŞKİSİNİ ÖNEMSİYOR, VEKİLLE DUYULAN GÜVENİN GEREĞİNİ YERİNE GETİRMEK İSTİYORUZ.
- DETAYLI BİLGİ İÇİN İLETİŞİM:☎️ 0534-419-19-91