- CEZA İSTİNAF KANUN YOLU NEDİR?
Ceza istinaf kanun yolu , Türk hukuk sisteminde, ilk derece mahkemelerinin verdiği ceza kararlarına karşı başvurulabilen bir başvuru mevcuttur. İstinaf, ceza davalarındaki ilk derece mahkemesi kararlarının bir üst mahkeme tarafından yeniden değerlendirilmesi amacıyla başvurulan bir kanun yoludur.
Ceza İstinaf kanun yolu, ceza yargılamasında, Yargıtay’dan önceki ikinci derece denetim olarak işlev görür. 2016 yılında yapılan değişiklikle ceza davalarında istinaf yargılaması başlatılmış ve bu yargılama, bölge adliye mahkemeleri tarafından yapılmaya başlanmıştır.

Ceza İstinaf Kanun Yolu ile ilgili Temel Bilgiler:
- İstinaf Başvurusu :
- İlk derece mahkemesinin verdiği ceza kararına karşı, sanık , savcı veya katılan (mağdur) , bölge adliye mahkemesine başvurulabilir.
- İstinaf işleminin, kararın kesinleşmesinden önce yapılması ve 2 hafta içinde yapılması gerekir. Bu süre zarfında kararın tebliğinden itibaren başlar.
- İstinaf Başvurusu Kabul Edilirse :
- Bölge adliye mahkemesi, başvuruyu değerlendirir.
- Bölge adliye mahkemesi, kararı tekrar inceleyerek, kanıtları tekrar inceleyebilir ve genel olarak yeni bir karar verebilir.
- İstinaf Kararının Sonucu :
- İstinaf mahkemesi , ilk derece mahkemesinin kararını bozabilir veya onaylayabilir. Ayrıca bazı ilk derece mahkeme kararına ekleme veya değişiklik yapılabilir .
- İstinaf mahkemesinin verdiği karar kesindir . Ancak bu karara karşı Yargıtay’a başvuru işlemi yapılabilir. Yargıtay, istinafın mahkemesinin kararını inceleyebilir ve hukuki açıdan değerlendirme yapar.
- İstinaf Mahkemesinin Yetkileri :
- Bölge adliye mahkemesi, ilk derece mahkemesinin kararını yeniden değerlendirme yetkisine sahiptir. Mahkeme, kararın hukuka uygun olup olmadığını inceleyerek:
- Bozma ,
- Onama veya
- Değiştirme kararları verilebilir.
- Bölge adliye mahkemesi, ilk derece mahkemesinin kararını yeniden değerlendirme yetkisine sahiptir. Mahkeme, kararın hukuka uygun olup olmadığını inceleyerek:
- İstinaf Başvurusu Yapılamayacak Kararlar :
- Bazı ceza davalarındaki kararlar için istinaf yapılması yapılamaz. Örneğin hafif cezalar (adli para cezası, kısa süreli hapis cezaları gibi) ve idari kararlar istinaf yoluna başvurulamaz.
- Ayrıca gözaltı ve tutuklama kararları gibi kararları, istinaf kanun yolu kapsamında değildir.
İstinaf Başvurusu Süresi :
İstinaf bildirimi, ilk derece mahkemesi kararının tebliğinden itibaren 2 hafta içinde yapılmalıdır. Bu süre zarfında kararın tebliğinden sonra başlar. Süre bitiminden sonra – istinaf başvurusu yapılması kabul edilmez.
Sonuç Olarak :
Ceza istinaf kanun yolu , mahkeme cezalarının nihai kararları üzerine başvurulabilecek bir üst yargılama yoludur. Bu başvuru bölgesel adliye mahkemesine yapılır ve kararın hukuki denetimini sağlar. İstinaf, Yargıtay’a başvuru işlemlerinden önce yapılan önemli bir denetim aşamasıdır.

- CEZA İSTİNAF KANUN YOLUNA BAŞVURU SÜRESİ NE KADARDIR?
Ceza istinaf kanun yoluna başvuru süresi , ilk derece mahkemesinin verdiği ceza kararının tebliğinden itibaren başlar ve bu süre 2 haftadır.
Ceza İstinaf Başvuru Süresi:
- 2 hafta : İlk derece mahkemesinin kararının tebliğinden itibaren, sanık , katılan (mağdur) veya cumhuriyet savcısı , verilen karara karşı istinaf başvurusu yapabilir.
- Bu süre zarfında, kararın tebliğinden sonra başlar ve süre bittikten sonra istinaf işlemleri yapılmaz. Süreyi geçirenlerin başvuruları reddedilir.
Başvuru Şekli ve Usulü:
- İstinaf başvurusu, bölge adliye mahkemesine yapılır.
- Başvuru, yazılı olarak yapılmalı ve başvurulan mahkemeye teslim edilmelidir.
Önemli Not :
- İstinaf işlemi için 2 hafta olan bu süre, çok önemli ve süre geçirildiğinde, başvuru hakkı kaybedilir.
- İstinaf başvurusu , sadece ilk derece mahkemesinin kesinleşmemiş kararlarına karşı yapılabilir. Kesinleşen kararlar için istinaf yoluna başvurmaz.
- CEZA İSTİNAF KANUN YOLUNA BAŞVURUSUNDA BULUNURKEN GEREKÇE GÖSTERMEK ZORUNLU MUDUR?
Eğer ceza istinaf kanun yoluna Cumhuriyet Savcısının sanık lehine veya aleyhine ilişkin olarak başvurması halinde gerekçe göstermesi zorunlu iken; sanık, sanık müdafii, katılanın ise ceza istinaf kanun yoluna başvuruda bulunurken gerekçe göstermesine gerek bulunmamaktadır.
- CEZA İSTİNAF KANUN YOLUNA HANGİ KARARLARA KARŞI BAŞVURULABİLİR?
Ceza istinaf kanun yolu , kesin ceza kararlarına karşı başvurulabilen bir başvuru yoludur. İstinaf , ilk derece mahkemesinin verdiği kararların yeniden incelenmesini sağlamak amacıyla başvurulabilecek bir kanunun iletilmesini sağlar. İstinaf yoluna başvurulabilen ve başvurulamayan kararlar ayrı ayrı farklılık gösterir.
Ceza İstinaf Kanun Yoluna Başvurulabilecek Kararlar:
- İlk Derece Mahkemesinin Hüküm Verdiği Kararlar :
- Mahkeme kararları (tutuklama, beraat, mahkumiyet, ceza, adli para cezası, vs.) istinaf yapılabilen kararlardır. Bu kararların ilk derece mahkemelerinin verdiği kesinleşmemiş kararlar .
- Mahkûmiyet kararları : Eğer kişi mahkûmiyet almışsa, bu karar da istinaf yoluna başvurulabilir.
- Ceza kararları : Hapis cezaları ya da adli para cezaları gibi kararlar istinafa tabi olabilir.
- Tutuklama kararları : Tutuklama, adli kontrol prosedürlerine ilişkin kararlar istinaf yoluyla denetlenemez.
- Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Kararları :
- Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasının kararı uygulanır , bu kararlara karşı istinaf yoluna başvurulabilir . Eğer kişi hakkında hüküm açıklanmazsa ve denetimli serbestlik gibi yürütülüyorsa, buna karşı da istinaf yoluna başvuru yapılabilir.
- Adli Para Cezası :
- Mahkeme, şüpheliye adli para cezası vermişse, buna karşı da istinaf başvurusu yapılabilir.
- Ceza Muhakeme Kanunu’na Göre Diğer Kararlar :
- Ceza muhakemesinde, sınıflandırma , adli kontrol , gözaltı , delil karartma , tahliye , savcılığın verdiği takipsizlik kararı gibi bazı kararlara karşı da istinaf başvuru işlemi yapılabilir.
Ceza İstinaf Kanun Yoluna Başvurulamayacak Kararlar:
Ceza İstinaf kanun yoluna, her türlü ceza için başvurulamaz. Aşağıda belirtilenlerin istinaf işlemleri yapılamaz:
- Hafif Cezalar :
- Adli para cezası gibi düşük cezalarla ilgili kararlar, istinaf yoluna başvurulamaz. Ancak adli para cezasının belirli bir miktarının üstünde olması durumunda istinaf yoluna başvurulabilir.
- Özel İdari Kararlar :
- Ceza yargılaması dışında kalan bazı idari kararlar (öteki, idari para cezaları ) istinaf kapsamına girmez.
- Kararlar :
- Kesinleşmiş ceza kararları üzerine istinaf işlemi yapılmaz. İstinaf yollarına yalnızca ilk derece mahkemesinin kesinleşmemiş kararlarına başvurulabilir. Kesinleşmiş kararlar için başvurulacak yol yoktur.
- Bazı Kararların İstinaf Edilememe Durumları :
- Gözaltı kararı veya tutuklamaya ilişkin işlemler gibi bazı işlemler kararlarına istinaf işlemleri yapılmaz. Bu tür çözümler için başvurulacak yol yine mahkemeye itiraz olacaktır.
Sonuç Olarak :
Ceza istinaf kanuni süreçlerine başvurulabilecek kararlar , ilk derece mahkemesinin kesinleşmemiş kararı için mümkündür. Mahkûmiyet, ceza, hükmün açıklanmasının geri verilmesi gibi kararlar, istinaf kanun yoluna başvurulabilir. Ancak hafif cezalar, kesinleşmiş parçalar ve bazı idari işlemler kapsam dışındadır.

- CEZA İSTİNAF KANUN YOLU BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Ceza istinaf kanun yoluna başvuru , mahkeme cezasının verildiği kararların bölge adliye mahkemesi tarafından yeniden incelenmesi için yapılır. İstinaf işlemi, belirli bir prosedüre göre yapılmalıdır. İşte ceza istinaf kanun yoluna başvuru yapma adımları:
Ceza İstinaf kanun yolu Başvurusu Nasıl Yapılır?
- Başvuru Süresi İçinde Yapılması Gerekenler :
- İstinaf bildirimi, ilk derece mahkemesinin kararının tebliğinden itibaren 2 hafta içinde yapılmalıdır. Bu süre zarfında kararın sanığa, müdafiine veya savcıya tebliğinden sonra başlar.
- Süreyi geçiren başvurular kabul edilmez, bu nedenle başvuru süresine dikkat edilmesi gerekir.
- Başvuru Yeri :
- İstinaf yolu, bölge adliye mahkemesine yapılır.
- Başvuru, ilk derece mahkemesine yazılı olarak yapılabilir. İlk derece mahkemesi, başvuruyu alarak ilgili bölge adliye mahkemesine bildirir.
- Başvuru Şekli :
- Başvuru yazılı olarak yapılır. İstinaf bildiriminin içeriğinde, ilk derece mahkemesinin kararına itiraz edilen hususlar belirtilmelidir.
- Başvuru dilekçesinde, kararın hangisinin hukuka aykırı olduğu ve başvurulan kararın bozulmasını talep eden gerekçeler yer almalıdır.
- İstinaf Başvurusu İçin Gerekli Belgeler :
- İlk derece mahkemesinin kararının aslının veya örneği gereklidir.
- Başvuru dilekçesi ile birlikte başvuru kararı ve mahkemeden alınan belgeler de sunulmalıdır.
- Başvuru Gerekçesi :
- İstinaf işlemleri, yalnızca hukuki gerekçelere dayanır.
- Örneğin:
- Delil kalitesi ,
- Hukuka aykırılık ,
- Yanlış hüküm verme gibi gerekçeler istinaf etmek için geçerli olabilir.
- Bölge Adliye Mahkemesinin İncelemesi :
- Başvuru yapıldıktan sonra bölge adliye mahkemesi , onu inceleyerek, başvuruyu değerlendirir.
- Bölge adliye mahkemesi, ilk derece mahkemesinin kararını onaylayabilir , bozabilir veya yeniden inceleme kararı alabilir .
- Mahkeme, ilk derece mahkemesinin kararını uygun bulabilir veya kaldırılabilir .
- Sonuç :
- Bölge adliye mahkemesi, başvuruyu kabul ettiğinde, kararın hukuka uygun olup olmadığını değerlendirir ve bozulma ya da onama kararı verir.
- Bölge adliye mahkemesi tarafından verilen karar onarılırsa karar kesinleşir. Bozma durumunda, yeni bir yargılama süreci başlar veya dosya tekrar ilk derece mahkemesine gönderilir .
- Bozma durumu durumunda, yeniden bir karar verilir .
İstinaf Başvurusu İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler :
- Süreyi uymak : İstinaf yapılması, 2 hafta içinde yapılmalıdır. Süreyi geçmenin, başvurunun reddedilmesine neden olması mümkündür.
- Başvuru gerekçesi : Başvuru, hukuki gerekçelerle yapılabilir. Kişisel sebeplerle başvuru yapılmaz.
- Başvurulan karara karşı yapılan itiraz : Başvurulan karara itiraz ederken, hangi ayrıntılarda yanlışlık olduğu önemlidir.
Sonuç Olarak :
Ceza istinaf başvurusu yazılı bir dilekçe ile yapılır ve başvurulan kararın hukuka aykırı olduğu bölge adliye mahkemesi tarafından yeniden incelenir. İstinaf işleminin yapılması kararın kesinleşmemiş olması gerekir ve başvuru süresi 2 haftadır.

- CEZA İSTİNAF KANUN YOLU SONUCUNDA HANGİ KARARLAR VERİLEBİLİR?
Ceza istinaf kanun yolu sonucunda, bölge adliye mahkemesi tarafından çeşitli kararlar verilebilir. İstinaf mahkemesi, başvurulan kararın hukuka uygunluğunun değerlendirilmesini yapar ve buna göre bir sonuç ortaya çıkarır. İşte ceza istinaf kanun yolu sonucunda verilebilecek olası kararlar:
Ceza İstinaf Kanun Yolu Kararları:
- İlk Derece Mahkemesinin Kararının Onanması :
- Bölge adliye mahkemesi, ilk derece mahkemesinin ceza kararının hukuka uygun olduğuna karar verirse, onama kararı verir.
- Onama kararı, ilk derece mahkemesinin verdiği kararın geçerli olduğu anlamına gelir ve bu karar kesinleşir .
- Bu durumda, ilk derece mahkemesinin kararı değişmeden aynı şekilde uygulanır .
- İlk Derece Mahkemesinin Kararının Bozulması :
- Bölge adliye mahkemesi, ilk derece mahkemesinin kararının hukuka aykırı olduğunu tespit ederse , bozma kararı verir.
- Bozma kararı verildiğinde, ilk derece mahkemesinin kararı ortadan kaldırılır ve dosya, yeniden yargılama için aynı mahkemeye gönderilir.
- Bozma kararı, ilk derece mahkemesinin verdiği kararın hatalı olduğunu ve yeniden değerlendirilmesi gerektiğini ifade eder.
- İlk Derece Mahkemesinin Kararının Kısmen Değiştirilmesi :
- İstinaf mahkemesi, kararın bazı kısımlarını onaylayabilir ve diğer kısımlarını değiştirebilir . Örneğin, ceza miktarında ya da hükmün başka bir yönde gerçekleşmesi mümkündür.
- Bu durumda, ilk derece mahkemesinin kararında değişiklik yapılabilir , ancak kararın bazı bölümleri olduğu gibi korunur.
Sonuç Olarak :
Ceza istinaf kanun yolu Sonuç 3 ana karar türü verilebilir:
- Onama Kararı : İlk derece mahkeme kararının olduğu gibi kabul edilir ve kesinleşir .
- Bozma Kararı : İlk derece mahkemesinin kararı kaldırılır ve yeniden yargılama yapılır.
- Kararın Kısmen Değiştirilmesi : Karar üzerinde bazı değişiklikler yapılabilir.
İstinaf mahkemesi, başvuru kararı hukuka uygun olarak yeniden değerlendirilir ve verilen karar karşılığında seçeneklerden birini uygular.
- CEZA İSTİNAF KANUN YOLU SONUCUNDA VERİLEN KARARA İTİRAZ EDİLEBİLİR Mİ?
Ceza istinaf kanun yolu sonucunda verilen karara karşı doğrudan itiraz edilemez. Ancak istinaf işleminin sonucu verilen karar, belirli koşullar altında Yargıtay kanun yolu ile yeniden incelenebilir.
Ceza İstinaf Kararına İtiraz Edilebilir Mi?
- İstinaf Mahkemesinin Kararına Karşı İtiraz Hakkı :
- İstinaf mahkemesinin verdiği karar kesin değildir ve doğrudan itiraz edilemez .
- Yargıtay’a Temyiz Hakkı :
- İstinaf kararına karşı itiraz edilememekle birlikte, istinaf mahkemesinin verdiği kararın iptal edilmesi mümkündür .
- İstinaf mahkemesinin verdiği kararın hukuka aykırı olduğu düşünülüyorsa, Yargıtay kanun yoluna başvuru işlemi yapılabilir.
- Temyiz başvurusu, bölge adliye mahkemesi aracılığı ile Yargıtay’a yapılır ve Yargıtay kararının hukuka uygun olup olmadığı incelenir.
- Yargıtay’a Temyiz İçin Süre :
- İstinaf mahkemesinin kararına karşı Yargıtay’a başvuru süresi, 2 haftadır. Bu süre istinaf kararının tebliğinden itibaren başlar .
- Yargıtay, sadece hukuka aykırılık durumlarını değerlendirir ve ilk derece mahkemesi ile istinaf mahkemesinin kararlarını denetler.
Sonuç Olarak :
- İstinaf mahkemesinin kararına karşı doğrudan itiraz edilemez.
- Ancak istinaf kararına karşı Yargıtay kanun yolu başvuru işlemi yapılabilir. Yargıtay, istinaf mahkemesinin kararını hukuka aykırı bulursa, kararı bozabilir veya ilk derece mahkemesine geri gönderebilir .

- CEZA İSTİNAF KANUN YOLUNA HANGİ KARARLARA KARŞI BAŞVURULAMAZ?
Ceza istinaf kanun yolu , belirli koşullar altında kullanılamaz. İstinaf kanun yolu başvurusu, sadece belirli türdeki ceza kararlarına karşı yapılabilir. Aşağıda ceza istinaf kanun yolu işlemlerine başvurulamayacak durumlar sıralanmıştır:
Ceza İstinaf Kanun Yoluna Başvurulamayacak Haller:
- Kesinleşmiş Kararlara Karşı Başvuru :
- Kesinleşmiş ceza kararlarına karşı istinaf başvurusu yapılamaz. İstinaf, ilk derece mahkemesinin verdiği kesinleşmemiş kararlar için geçerlidir.
- Hafif Ceza ve Cezai İşlemler :
- Bazı hafif cezalar (örneğin, adli para cezası ) için istinaf işlemi yapılamaz. Adli para cezaları, belirli bir miktarın altında tutulduğunda istinaf yolu kapalı olabilir.
- Ancak adli para cezası miktarı yüksekse istinaf yapılması mümkündür.
- Bazı İdari Kararlar :
- İdari ceza ve işlemler , örneğin trafik cezaları ve idari düzenlemelerle ilgili olarak verilen kararlar için istinaf başvuru işlemleri yapılamaz.
- Duruşmasız Yargılama ve Kısa Ceza Kararları :
- Bir ceza davasında, duruşma yapılmaksızın ve kısa süreli ceza kesilirse, buna karşı ceza istinaf kanun yoluna başvuru işleminin tamamlanması mümkün değildir.
- Yargılamanın Başlatılmaması Durumları :
- Takipsizlik kararı verilmişse, yani soruşturma sonucu dava açılmamış ise bu durumda ceza istinaf kanun yoluna başvuruişlemi yapılamaz.
- Ayrıca bireysel suçlar gibi dava açılmayan ve belirli sebeplerle yargılamaya başlayan davalar için de ceza istinaf kanun yolu kapalıdır.
- Adli Kontrol Kararları :
- Adli kontrol tedbiri sonuçlarına ilişkin kararlar, ceza istinaf kanun yoluna başvurulacak kararlar arasında yer almaz. Bu tür anlaşmazlıklar için mahkemeye itiraz edilebilir.
Sonuç Olarak :
Ceza istinaf kanunu yöntemlerine başvurulamayan durumlar şunlardır:
- Kesinleşmiş Kararlar ,
- Hafif cezalar ve ceza miktarları ,
- İdari işlemler ,
- Duruşmasız kısa ceza kararları ,
- Takipsizlik kararları ,
Bu durumlar, ceza istinaf kanun yoluna başvuru işlemlerinin yapılmasının yasak olduğu ya da geçerli olmadığı durumlardır.

İLETİŞİMİNİZ HALİNDE ANTORYUM HUKUK BÜROSU ve CEZA AVUKATI ÇALIŞANLARI OLARAK CEZA DOSYALARINIZDA; SORUŞTURMA AŞAMASINDAN MAHKEME SÜRECİNE KADAR HER AŞAMADA SİZİ TEMSİL ETMEYE VE HUKUKİ DESTEK ve DANIŞMANLIK HİZMETİ SUNMAYA HAZIRIZ. ANTORYUM HUKUK BÜROSU OLARAK AVUKAT-MÜVEKKİL ARASINDA KURULAN VEKALET İLİŞKİSİNİ ÖNEMSİYOR, VEKİLLE DUYULAN GÜVENİN GEREĞİNİ YERİNE GETİRMEK İSTİYORUZ.
DETAYLI BİLGİ İÇİN İLETİŞİM:☎️ 0534-419-19-91