Antoryum Hukuk

MALA ZARAR VERME SUÇU ve CEZASI (TCK151. Madde)

  1. GENEL AÇIKLAMALAR ve KORUNAN HUKUKSAL YARAR:

Mala zarar verme suçu ve cezası, Türk Ceza Kanunu’muzun kişilere karşı suçlar kenar başlıklı ikinci kısmın; ‘Malvarlığına Karşı Suçlar’ kenar başlıklı onuncu bölümünde ‘Hırsızlık, Yağma, İbadet ve Mezarlıklara Zarar Verme Hakkı Olmayan Yere Tecavüz, Güveni Kötüye Kullanma, Dolandırıcılık, Kaybolmuş veya Hata Sonucu Ele Geçmiş Eşya, Karşılıksız Yararlanma, Suç Eşyasının Satın Alınması veya Kabul Edilmesi’ suçları ile birlikte düzenlenmiştir. Mala zarar verme suçu yapısı itibari ile icrai faaliyetlerle işlenebilmektedir.

Mala zarar verme suçunun cezası nedir?  Mala zarar verme suçunun temel cezası mağdurun şikayeti üzerine, dört aydan üç yıla kadar hapis veya adlî para cezasıdır.

Mala zarar verme suçu ile korunan hukuksal yarar mülkiyettir. Mülkiyet hakkı, sahibine bu kendisine ait olan malı kullanma, yararlanma ve tasarrufta bulunma yetkisi verir. Mala zarar verme suçu ile değerinin düşürülmesi veya yok edilmesine karşı eşyanın değeri korunmaktadır.

  • SUÇUN MADDİ UNSURLARI (Fail, Mağdur, Fiil, Netice, Nedensellik Bağı)
  • Fail ve Mağdur:   

Mala zarar verme suçunun faili herkes olabilir. Bununla birlikte mağdur bakımından da bir özellik aranmış değildir ve herkes mala zarar verme suçunun mağduru olabilir.

  • Fiil, Netice, Nedensellik Bağı:

Mala zarar verme suçunun konusunu başkasına ait taşınır veya taşınmaz mal bir mal oluşturmaktadır. Bahse konu mal başkasına ait bir mal olmadır. Sahipsiz bir mala zarar verilmesi halinde dahi mala zarar verme suçu oluşmayacaktır.

  • Mala zarar verme – Madde 151:

(1) Başkasının taşınır veya taşınmaz malını kısmen veya tamamen yıkan, tahrip eden, yok eden, bozan, kullanılamaz hale getiren veya kirleten kişi, mağdurun şikayeti üzerine, dört aydan üç yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.

Mala zarar verme suçu nedir? Mala zarar verme suçu, başkasının taşınır veya taşınmaz malına maddi zarar verilmek suretiyle hasar bırakılması sonucunda oluşan bir suç türüdür.

Mala zarar verme suçunun maddi unsurunu oluşturan hareketler kanunda sınırlı sayıda sayılmıştır. Bu hali ile mala zarar verme suçu seçimlik hareketli bir suçtur.

  • Mala Zarar Verme Suçunun Yıkmak Suretiyle İşlenmesi: Yıkma bizce sadece taşınmazlar bakımından bahse konusu olabilen bir zarar verme halidir. Yıkma halinde belirli bir yerde sabit olarak duran taşınmaz bir taşınmazın, o taşınmazın işlevi itibariyle mülkiyet hakkının konusu olabilecek durumdan çıkması sonucu doğurabilecek şekilde imar edilmişlik durumunun ortadan kaldırılmasıdır.
  • Mala Zarar Verme Suçunun Tahrip Etmek Suretiyle İşlenmesi: Bir malın tahrip edilmesi, genel olarak o malın bünyesinde meydana getirilen ve fakat yok etme seviyesine ulaşmayan her türlü zararlı değişikliği ifade eder.
  • Mala Zarar Verme Suçunun Yok Etmek Suretiyle İşlenmesi: Taşınır veya taşınmaz eşyanın yok edilmesi, o eşyanın tam anlamı ile artık geri döndürülemez bir şekilde ortadan kaldırılmasını ifade etmektedir. Diğer bir ifade ile bir malın yıkmaktan daha ileri anlamda, onarılması ve yeniden kullanılması mümkün olmayacak biçimde ve yoğunlukta zarara uğratılmasıdır.
  • Mala Zarar Verme Suçunun Bozmak Suretiyle İşlenmesi: Bir şeyin kendisine has şekil veya nispetini değiştirmek suretiyle matuf bulunduğu gayesine nazaran kullanılmaz veya gereği gibi kullanılmaz (kısmen veya tamamen kullanılmaz) hale getirmektir. Diğer bir ifade ile suça konu şeyin özgülendiği amaç uygun olarak kullanılması olanağını ortadan kaldıracak veya güçleştirecek biçimde o mal üzerinde tasarrufta bulunmaktır.
  • Mala Zarar Verme Suçunun Kullanılamaz Hale Getirmek Suretiyle İşlenmesi: Eşyadan yararlanma olanağının ortadan kaldırılması, bir şeyin işlevini yerine getiremez hale sokulmasını ifade etmektedir. Bir diğer deyişle eşyanın maddi varlığına zarar vermemekle birlikte kullanılış amacını ve varoluş sebebini ortadan kaldırmak, başkasına ait ve kıymet arz eden menkul ve gayri menkulün, yıkma, yok etme ve tahrip etme dışında, tamir edilemez şekilde kısmen veya tamamen zarar verme suretiyle kullanıma tahsis halinin ortadan kaldırılması halidir.
  • Mala Zarar Verme Suçunun Kirletmek Suretiyle İşlenmesi: Önceki hale getirilmesi için önemli bir çabayı gerektiren, eşyanın dış görünümünde meydana getirilen değişikliği ifade etmektedir.

Mala zarar verme suçunun Türk Ceza Kanunu’nun 151. Maddesinde nitelikli halleri düzenlenmiş bulunmaktadır. Mala zarar verme suçunun nitelikli hallerinde ceza ağırlaştırılacaktır.

  • Mala zarar vermenin nitelikli halleri – Madde 152:

(1) Mala zarar verme suçunun;

a) Kamu kurum ve kuruluşlarına ait, kamu hizmetine tahsis edilmiş veya kamunun yararlanmasına ayrılmış yer, bina, tesis veya diğer eşya hakkında,

b) Yangına, sel ve taşkına, kazaya ve diğer felaketlere karşı korunmaya tahsis edilmiş her türlü eşya veya tesis hakkında,

c) Devlet ormanı statüsündeki yerler hariç, nerede olursa olsun, her türlü dikili ağaç, fidan veya bağ çubuğu hakkında,

d) Sulamaya, içme sularının sağlanmasına veya afetlerden korumaya yarayan tesisler hakkında,

e) Grev veya lokavt hallerinde işverenlerin veya işçilerin veya işveren veya işçi sendika veya konfederasyonlarının maliki olduğu veya kullanımında olan bina, tesis veya eşya hakkında,

f) Siyasi partilerin, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının ve üst kuruluşlarının maliki olduğu veya kullanımında olan bina, tesis veya eşya hakkında,

g) Sona ermiş olsa bile, görevinden ötürü öç almak amacıyla bir kamu görevlisinin zararına olarak,

İşlenmesi halinde, fail hakkında bir yıldan dört yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

(2) Mala zarar verme suçunun;

a) Yakarak, yakıcı veya patlayıcı madde kullanarak,

b) Toprak kaymasına, çığ düşmesine, sel veya taşkına neden olmak suretiyle,

c) Radyasyona maruz bırakarak, nükleer, biyolojik veya kimyasal silah kullanarak, işlenmesi halinde, verilecek ceza bir katına kadar artırılır.

(3) Mala zarar verme suçunun işlenmesi sonucunda haberleşme, enerji ya da demiryolu veya havayolu ulaşımı alanında kamu hizmetinin geçici de olsa aksaması hâlinde, yukarıdaki fıkralar hükümlerine göre verilecek ceza yarısından iki katına kadar artırılır.

Mala zarar verme suçunun gerek temel şeklinin gerekse de nitelikli hallerinin terör amacıyla bir terör örgütünün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi ‘terör suçu sayılır’ ve ceza ağırlaştırılır.

  • SUÇUN MANEVİ UNSURLARI (Kast, Olası Kast, Bilinçli Taksir, Taksir)
  • Kast, Olası Kast, Bilinçli Taksir, Taksir:

Mala zarar verme suçunun manevi unsurunu genel kast oluşturmaktadır. Özel kast mala zarar verme suçu bakımından aranmamaktadır. Kast, mala zarar verme suçunun madde metninde belirtilen yıkmak, tahrip etmek, yok etmek, bozmak, kullanılamaz hale getirmek veya kirletmek seçimlik hareketlerinden birine yönelik olabileceği aynı fiille birden fazla seçimlik zararlara da mal uğratılabilir. Tek bir fiil söz konusu olacağından dolayı faile tek bir ceza verilecekse de hakim cezanın alt ve üst sınırları arasında bir belirleme yaparken TCK 61. Madde gereği bunu göz önünde bulunduracaktır.

 SUÇUN ÖZELLİK ARZ EDEN DİĞER HUSUSLARI (Teşebbüs, İçtima, İştirak)

  • Hukuka Uygunluk Sebepleri, Teşebbüs, İçtima, İştirak:   

Mala zarar verme suçu neticeli bir suç olduğundan dolayı suça teşebbüs mümkündür. Hakim, teşebbüs söz konusu olduğu hallerde o ana kadar yapılan hareketlerin mal üzerinde meydana getirdiği tehlikeyi gözeterek cezayı indirecektir.

Mala zarar verme suçu ile hırsızlık suçunun farklarının ortaya konulmasında fayda vardır. Hırsızlık suçunda korunan yarar zilyetlik ve mülkiyetken mala zarar verme suçunda ise yalnızca mülkiyettir. Bir diğer fark ise hırsızlık suçunun konusunu yalnızca taşınırlar oluştururken mala zarar verme suçunun konusunu ise hem taşınırlar hem de taşınmazlar oluşturmaktadır. Hırsızlık suçunda fail, mağdurun egemenliğindeki malı onun rızası olmadan alırken mala zarar verme suçunda ise kendisine isteyerek teslim edilmiş mal üzerinde dahi bu suç işlenebilir. Belki de en önemli farklardan biri hırsızlık suçunda failde o maldan yarar sağlama özel kastı arandığı halde mala zarar verme suçunda genel kast yeterlidir.

  • Mala Zarar Verme Suçunda Etkin Pişmanlık:

Etkin pişmanlık – Madde 168:

(1) Hırsızlık, mala zarar verme, güveni kötüye kullanma, dolandırıcılık, hileli iflâs, taksirli iflâs suçları tamamlandıktan sonra ve fakat bu nedenle hakkında kovuşturma başlamadan önce, failin, azmettirenin veya yardım edenin bizzat pişmanlık göstererek mağdurun uğradığı zararı aynen geri verme veya tazmin suretiyle tamamen gidermesi halinde, verilecek cezanın üçte ikisine kadarı indirilir.

(2) Etkin pişmanlığın kovuşturma başladıktan sonra ve fakat hüküm verilmezden önce gösterilmesi halinde, verilecek cezanın yarısına kadarı indirilir.

(3) Yağma suçundan dolayı etkin pişmanlık gösteren kişiye verilecek cezanın, birinci fıkraya giren hallerde yarısına, ikinci fıkraya giren hallerde üçte birine kadarı indirilir.

(4) Kısmen geri verme veya tazmin halinde etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanabilmesi için, ayrıca mağdurun rızası aranır.

(5)  Karşılıksız yararlanma suçunda, fail, azmettiren veya yardım edenin pişmanlık göstererek mağdurun, kamunun veya özel hukuk tüzel kişisinin uğradığı zararı, soruşturma tamamlanmadan önce tamamen tazmin etmesi halinde kamu davası açılmaz; zararın hüküm verilinceye kadar tamamen tazmin edilmesi halinde ise, verilecek ceza üçte birine kadar indirilir. Ancak kişi, bu fıkra hükmünden iki defadan fazla yararlanamaz.

Mala zarar verme suçuna dair 168. Maddede kademeli bir etkin pişmanlık hükmü düzenlemiştir.

Mala zarar verme suçunda etkin pişmanlık hallerinin düzenlendiği 168. Maddenin 1. Fıkrasına göre; mala zarar verme suçu tamamlandıktan sonra fail, azmettiren veya yardım eden kovuşturma başlamadan öncepişmanlık göstererek mağdurun uğradığı zararı aynen geri verme veya tazmin suretiyle tamamen giderirse hükmedilecek cezanın üçte ikisine kadar indirileceği belirtilmiştir.

Mala zarar verme suçunda etkin pişmanlık hallerinin düzenlendiği 168. Maddenin 2. Fıkrasına göre ise kovuşturma başladıktan sonra ama hüküm verilmeden önce fail tarafından duyulan pişmanlığın bir sonucu olarak mağdurun uğradığı zararın aynen geri verme veya tazmin suretiyle tamamen giderilmesi halinde hükmedilecek cezanın yarısına kadar indirileceği belirtilmiştir.

  • Mala Zarar Verme Suçunda Şahsi Cezasızlık veya Cezada İndirim Gerektiren Şahsi Sebepler:

Şahsi cezasızlık sebepleri, suç işlendiği anda var olan ve failin cezalandırılmasına engel olan şahsa bağlı sebeplerdir. Failin davranışı ile suç tamamlanmış ancak failin şahsından kaynaklanan nedenlerden ötürü suç cezalandırılamaz. Şahsi cezasızlık halinin varlığı durumunda hakim, cezada indirim yapma ve ceza vermekten vazgeçme taktir yetkisine sahiptir. Şahsi cezasızlık hali kanunumuzda tek bir maddede düzenlenmiş olmayıp, kanunun farklı maddelerinde düzenlenmiştir. Bu maddelerden biri de malvarlığına karşı suçlar bakımından uygulama alanı bulan Türk Ceza Kanunu’nun 167. Maddesidir. 

Şahsi cezasızlık sebebi veya cezada indirim yapılmasını gerektiren şahsi sebep – Madde 167:

(1) Yağma ve nitelikli yağma hariç, bu bölümde yer alan suçların;

a) Haklarında ayrılık kararı verilmemiş eşlerden birinin,

b) Üstsoy veya altsoyunun veya bu derecede kayın hısımlarından birinin veya evlat edinen veya evlatlığın,

c) Aynı konutta beraber yaşayan kardeşlerden birinin,

Zararına olarak işlenmesi halinde, ilgili akraba hakkında cezaya hükmolunmaz.

(2) Bu suçların, haklarında ayrılık kararı verilmiş olan eşlerden birinin, aynı konutta beraber yaşamayan kardeşlerden birinin, aynı konutta beraber yaşamakta olan amca, dayı, hala, teyze, yeğen veya ikinci derecede kayın hısımlarının zararına olarak işlenmesi halinde; ilgili akraba hakkında şikayet üzerine verilecek ceza, yarısı oranında indirilir.

Mala zarar verme suçunda şahsi cezasızlık sebeplerinin düzenlendiği TCK 167. Maddenin birinci fıkrasında cezasızlık nedeninden; TCK 167. Maddenin 2. fıkrasında ise ceza indiriminden faydalanacak kişilerden bahsedilmektedir. Ayrıca 167. Maddenin 2. fıkrasında gösterilen akrabalar bakımından suçun soruşturulması ve kovuşturulması şikayet şartına tabi tutulmuştur. Ancak belirtmek gerekir ki malvarlığına karşı suçlar bakımından düzenlenen şahsi cezasızlık halleri ile cezada indirim gerektiren şahsi sebepleri düzenleyen 167. Madde, yağma suçunun söz konusu olduğu hallerde uygulanmayacaktır. 

  • A-) TCK 167/1. Madde:
  1. HAKLARINDA AYRILIK KARARI VERİLMEMİŞ EŞLERDEN BİRİ:

Mala zarar verme suçunun işlendiği sırada Medeni Kanun hükümlerince fail ve mağdur arasında haklarında ayrılık kararı verilmemiş olması halinde faile Mala zarar verme suçundan ceza verilmez. Eşlerin fiilen ayrı yaşayıp yaşamamaları önem arz etmemektedir. Suçun işlenmesinin ardından evliliğin son bulmuş olması, failin bu şahsi cezasızlık halinden yararlanmasını engellemez. Suç işlendikten sonra fail ve mağdurun evlenmiş olması ihtimalinde ise fail, şahsi cezasızlık sebebinden yararlanamayacaktır. Bu şahsi cezasızlık hali sadece Medeni Hukuk çerçevesinde yapılmış bulunan resmi evlilikleri kapsamı altına almaktadır.

  • ÜSTSOY veya ALTSOY veya BU DERECE KAYIN HISIMLARINDAN BİRİ veya EVLAT EDİNEN veya EVLATLIK:

Mala zarar verme suçunun, üst soy ve altsoy arasında veya evlat edinen ile evlatlık arasında işlenmesi halinde faile mala zarar verme suçundan ceza verilmeyecektir. Evlilik sona ermiş olsa dahi Medeni Kanun gereği kayın hısımlığı sona ermeyeceğinden dolayı suçun işlendiği tarihte eşler arasındaki evlilik bitmiş olsa dahi failin, üstsoy veya altsoy kayın hısımları aleyhine işleyeceği mala zarar verme suçunun cezalandırılmaması gerekir. Yine aynı şekilde evlatlığın evlat edinene veya evlat edinenin evlatlığa karşı işlediği mala zarar verme suçu da şahsi cezasızlık kapsamındadır.

  • AYNI KONUTTA YAŞAYAN KARDEŞLER:

Mala zarar verme suçunun, aynı konutta yaşayan kardeşlerden biri aleyhine diğer kardeş tarafından işlenmesi halinde suç işleyen kardeş şahsi cezasızlık sebebinden faydalanacak olup cezalandırılmayacaktır.  Birlikte yaşama sürekli ve yaşanılan yerin ise konut olması gerekmektedir. Şahsi cezasızlık halinden faydalanabilmek için kardeşlerin aynı anne ve babanın çocukları olması gerekmemektedir. Aynı işyerinde çalışıyor olmak veya aynı apartmanın farklı dairelerinde yaşıyor olmak, bu şahsi cezasızlık sebebinden yararlanmaya sebep olmaz.

            B-) TCK 167/2. Madde:

  1. AYRILIK KARARI VERİLMİŞ EŞLER:

Mala zarar verme suçunun işlendiği sırada fail ve mağdur arasında daha önceden Medeni Kanun hükümlerince haklarında ayrılık kararı verilmiş ise, fail olan eşe mala zarar verme suçundan verilecek ceza yarı oranında indirilecektir. Eşlerin fiilen birlikte yaşıyor olmaları önemli değildir. Boşanma davasının açılması ile çiftler arasında ayrı yaşama hakkı doğar. Bu süreçte işlenecek mala zarar verme suçu veya diğer mala karşı işlenen suçlarda fail, Türk Ceza Kanunu’nun 167. Maddesinin ikinci fıkrasındaki cezada indirim yapılmasını gerektiren şahsi sebebin varlığından yararlanacaktır. Boşanma davası kesinleştikten sonra işlenen suçlar bakımından fail, cezada indirim yapılmasını gerektiren şahsi sebebin varlığından faydalanamayacaktır.

  • FAİL İLE AYNI KONUTTA YAŞAMAYAN KARDEŞ:

Mala zarar verme suçunun, aynı konutta yaşamayan kardeşlerden biri aleyhine diğer kardeş tarafından işlenmesi halinde suç işleyen kardeş aleyhine mala zarar verme suçundan verilecek ceza yarı oranında indirilecektir. Aynı konutta beraber yaşamaları halinde ise daha önceden de belirttiğimiz gibi fail TCK 167. Maddesinin 1. Fıkrası gereğince ceza almayacaktır.

  • FAİL İLE AYNI KONUTTA YAŞAYAN AMCA, DAYI, HALA, TEYZE, YEĞEN veya İKİNCİ DERECEDEN KAYIN HISIMLARI:

Söz konusun cezada indirim yapılmasını gerektiren şahsi sebebin varlığından failin faydalanabilmesi için fail ve mağdurun aynı konutta yaşayan kişilerden olması gerekmekte ve fail ve mağdur arasında amca, dayı, hala, teyze, yeğen ve de ikinci dereceden kayın hısımlığı derecesinde akrabalık bağı olmalıdır.

  • MALA ZARAR VERME SUÇU İLE İLGİLİ YARGITAY KARARLARI
  • (Yargıtay 9. Ceza Dairesi – Karar No: 2012/12011)
  • Mala Zarar Verme Suçu
  • TCK 151. Madde

Komşu mülk sahibinin ağaçları sanığın bahçesine kadar taşmıştır. Sanık komşusunu uyarmış, taşan ağaç dallarına ilişkin önlem alınmayınca tüm taşan ağaç dallarını kesmiştir. Medeni Kanun 740. madde mülkiyetin taşkın kullanımına sınırlama getirmiştir. Sanık mülk sahibini uyarmasına rağmen gerekli önlemler mülk sahibi tarafından alınmamıştır. Bu nedenle sanığın mala zarar verme suçu hükümleri gereği cezalandırılması usul ve yasaya aykırıdır (Yargıtay 9. Ceza Dairesi – Karar No: 2012/12011)

  • (Yargıtay 9. Ceza Dairesi – Karar No: 2012/11338)
  • Mala Zarar Verme Suçu
  • TCK 151. Madde

Vakıfbank ATM cihazlarına sanık tarafından zarar verilmiştir. Şikayetçi banka, ticari faaliyet yürüten bir anonim şirkettir. Bir kamu bankası olmadığı için ATM cihazı kamu malı sayılamaz. Bankanın yürüttüğü faaliyet kar etmeyi hedeflediği için ATM cihazı konulması kamu hizmeti olarak da değerlendirilemez. Bu nedenle nitelikli mala zarar verme suçunu düzenleyen TCK 152/1-a maddesi uygulanamaz, sanık suçun basit halinden TCK 151/1 maddesi gereği cezalandırılmaldır (Yargıtay 9. Ceza Dairesi – Karar No: 2012/11338)

  • (6. Ceza Dairesi 2021/2036 E. , 2021/16388 K.)
  • Mala Zarar Verme Suçu
  • TCK 151. Madde

“…Suçtan zarar gören kurumun zararını gidermek istediğini beyan eden sanığa, Mahkemesince Nizip Emniyet Müdürlüğü’nün 20 TL’lik zarar tespit yazısına istinaden bildirilen zararın ödenmesi için süre verildiğine ilişkin usulüne uygun tebligat yapılmasına karşın sanık tarafından suçtan doğan zararın karşılanmadığı, somut olayda etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanma koşullarının bulunmadığı anlaşılmakla; tebliğnamede bu hususta bozma isteyen görüşe iştirak edilmemiştir. Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hakimin takdirine göre; sanık …’nun temyiz itirazları yerinde görülmemiş olduğundan reddiyle, usûl ve kanuna uygun bulunan hükmün tebliğnameye aykırı olarak ONANMASINA…” (6. Ceza Dairesi 2021/2036 E. , 2021/16388 K.)

  • (Yargıtay 8. Ceza Dairesi – Karar : 2018/3809)
  • Mala Zarar Verme Suçu
  • TCK 151. Madde

Sanığın mağdura ait aracın sol tarafının dış kısmını ve sol tekerine yanıcı madde dökerek yaktığı olayda, eylemin TCK.nun 152/2…a maddesinde düzenlenen yakarak mala zarar verme suçunu oluşturduğu, kovuşturulmasının şikayete bağlı olmadığı, bu sebeple katılanın şikayetinden vazgeçmesinin davayı düşüremeyeceği gözetilerek sanık hakkında mahkumiyet hükmü kurulması gerektiği halde, yazılı şekilde düşme kararı verilmesi, bozma nedenidir (Yargıtay 8. Ceza Dairesi – Karar : 2018/3809)

  • (Yargıtay 15. Ceza Dairesi – Karar No: 2013/10257)
  • Mala Zarar Verme Suçu
  • TCK 151. Madde

Somut olayda, sanığın komşusu katılana ait köpeğin bahçesine girmesi üzerine av tüfeğiyle ateş ederek sahipli hayvanı öldürdüğü anlaşılmakla, mala zarar verme suçundan mahkumiyetine dair kabulde isabetsizlik görülmemiştir. Ancak, Sanığın savunmasında suça konu köpeğin başıboş bırakılması sebebiyle sürekli bahçesine girdiğini ve çocuklara saldırdığını, komşusu katılanı daha önce bu konuda uyardığını, olay günü de kendisine “senin cesaretin yok köpeği vuramazsın” demesi üzerine atılı suçu işlediğini savunması, katılanın da sanığın kendisini uyardığını ve olay günü av tüfeğiyle gelmesi üzerine kendisine köpeği vuramayacağını, cesareti olmadığını söylediğini beyan etmesi karşısında, haksız tahrik sebebiyle sanığa verilen cezadan T.C.K.29. madde gereğince indirim yapılması gerektiğinin gözetilmelidir (Yargıtay 15. Ceza Dairesi – Karar No: 2013/10257)

  • (Yargıtay 9. Ceza Dairesi – Karar No: 2012/12011)
  • Mala Zarar Verme Suçu
  • TCK 151. Madde

Komşu mülk sahibinin ağaçları sanığın bahçesine kadar taşmıştır. Sanık komşusunu uyarmış, taşan ağaç dallarına ilişkin önlem alınmayınca tüm taşan ağaç dallarını kesmiştir. Medeni Kanun 740. madde mülkiyetin taşkın kullanımına sınırlama getirmiştir. Sanık mülk sahibini uyarmasına rağmen gerekli önlemler mülk sahibi tarafından alınmamıştır. Bu nedenle sanığın mala zarar verme suçu hükümleri gereği cezalandırılması usul ve yasaya aykırıdır (Yargıtay 9. Ceza Dairesi – Karar No: 2012/12011)

  • (Yargıtay 9. Ceza Dairesi – Karar No: 2012/11338)
  • Mala Zarar Verme Suçu
  • TCK 151. Madde

Vakıfbank ATM cihazlarına sanık tarafından zarar verilmiştir. Şikayetçi banka, ticari faaliyet yürüten bir anonim şirkettir. Bir kamu bankası olmadığı için ATM cihazı kamu malı sayılamaz. Bankanın yürüttüğü faaliyet kar etmeyi hedeflediği için ATM cihazı konulması kamu hizmeti olarak da değerlendirilemez. Bu nedenle nitelikli mala zarar verme suçunu düzenleyen TCK 152/1-a maddesi uygulanamaz, sanık suçun basit halinden TCK 151/1 maddesi gereği cezalandırılmaldır (Yargıtay 9. Ceza Dairesi – Karar No: 2012/11338)

  • (6. Ceza Dairesi 2021/2036 E. , 2021/16388 K.)
  • Mala Zarar Verme Suçu
  • TCK 151. Madde

“…Suçtan zarar gören kurumun zararını gidermek istediğini beyan eden sanığa, Mahkemesince Nizip Emniyet Müdürlüğü’nün 20 TL’lik zarar tespit yazısına istinaden bildirilen zararın ödenmesi için süre verildiğine ilişkin usulüne uygun tebligat yapılmasına karşın sanık tarafından suçtan doğan zararın karşılanmadığı, somut olayda etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanma koşullarının bulunmadığı anlaşılmakla; tebliğnamede bu hususta bozma isteyen görüşe iştirak edilmemiştir. Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve hakimin takdirine göre; sanık …’nun temyiz itirazları yerinde görülmemiş olduğundan reddiyle, usûl ve kanuna uygun bulunan hükmün tebliğnameye aykırı olarak ONANMASINA…” (6. Ceza Dairesi 2021/2036 E. , 2021/16388 K.)

  • (Yargıtay 8. Ceza Dairesi – Karar : 2018/3809)
  • Mala Zarar Verme Suçu
  • TCK 151. Madde

Sanığın mağdura ait aracın sol tarafının dış kısmını ve sol tekerine yanıcı madde dökerek yaktığı olayda, eylemin TCK.nun 152/2…a maddesinde düzenlenen yakarak mala zarar verme suçunu oluşturduğu, kovuşturulmasının şikayete bağlı olmadığı, bu sebeple katılanın şikayetinden vazgeçmesinin davayı düşüremeyeceği gözetilerek sanık hakkında mahkumiyet hükmü kurulması gerektiği halde, yazılı şekilde düşme kararı verilmesi, bozma nedenidir (Yargıtay 8. Ceza Dairesi – Karar : 2018/3809)

  • İLETİŞİMİNİZ HALİNDE ANTORYUM HUKUK BÜROSU ve CEZA AVUKATI ÇALIŞANLARI OLARAK CEZA DOSYALARINIZDA; SORUŞTURMA AŞAMASINDAN MAHKEME SÜRECİNE KADAR HER AŞAMADA SİZİ TEMSİL ETMEYE VE HUKUKİ DESTEK ve DANIŞMANLIK HİZMETİ SUNMAYA HAZIRIZ. ANTORYUM HUKUK BÜROSU OLARAK AVUKAT-MÜVEKKİL ARASINDA KURULAN VEKALET İLİŞKİSİNİ ÖNEMSİYOR, VEKİLLE DUYULAN GÜVENİN GEREĞİNİ YERİNE GETİRMEK İSTİYORUZ.
  • DETAYLI BİLGİ İÇİN İLETİŞİM:☎️ 0534-419-19-91
Antoryum
Hukuk
Ceza hukuku konusunda uzman ve tecrübeli avukatlarımızla her zaman adaletin yanındayız.
top
Bize Danışın
WhatsApp
WHAT WE'RE THINKING
Insights
Valuable insights that empower your decision-making,
Case Studies
Inspiring examples of financial tailored solutions.
Media Mentions
Recognizing our expertise and client success.
Stay ahead in a rapidly changing world

Our monthly insights for strategic business perspectives.

FINANCIAL
Investment planning
Tailored investment strategies to help clients grow their wealth.
Retirement planning
Comprehensive plans designed to secure a comfortable future.
Education planning
Guidance on saving and investing for educational expenses.
WEALTH
Portfolio management
Active management to optimize returns while managing risk.
Asset allocation
Maximize growth potential via asset diversification.
Risk management
Managing financial risks with insurance and other measures.
TAX
Tax planning
Optimize tax through services like deductions and strategies.
Estate planning
Effective estate planning for taxes and wealth transfer.
Wealth preservation
Preserve wealth for future while reducing taxes.
FEATURED
Adapting to
the digital era
Ara